Wednesday , February 1 2023

Televiziunea publica inchide TVR News, dupa ce ANAF i-a blocat conturile

tvr news

Postul TVR News va fi inchis de luna viitoare, iar Directia Stiri si Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive vor fi comasate, pentru a limita cheltuielile de functionare ale TVR, se arata intr-un comunicat transmis marti de televiziunea publica.
Aceste masuri au fost adoptate in sedinta de marti a Consiliului de Administratie (CA) al TVR. Reprezentantii TVR atrag atentia ca, din cauza situatiei financiare, activitatea postului public ar putea fi blocata.
CA al TVR a decis marti inchiderea, de la 1 august, a postului TVR News, continutul urmand a fi preluat de celelalte canale TVR.
Tot in sedinta de marti a fost luata in discutie inchiderea TVR HD si transformarea postului TVR 2 intr-unul cu emisie de inalta definitie. CA a hotarat si comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive, in vederea diminuarii posturilor de conducere.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat luni conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate – incepand din anul 2005 – catre bugetul de stat. In acest moment, datoria fiscala se ridica la aproximativ 457 de milioane de lei.
“Potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile actuale, TVR nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activitatii TVR in scurt timp”, se arata in comunicatul televiziunii publice.
Conform sursei citate, in mod constant, administratia Televiziunii Romane a facut publica situatia financiara a institutiei, luand in acelasi timp si o serie de masuri care sa duca la diminuarea cheltuielilor cu personalul si productia TV. Potrivit documentului citat, “cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici in 2014 fata de anul anterior, iar costurile de productie au scazut cu 24% in cazul TVR 1 si cu 9% pentru TVR 2”.
Televiziunea Romana precizeaza ca a atras atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice, si a modificarii legislatiei care afecteaza functionarea TVR.
“Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii 12 ani si este cea mai mica din Europa, in conditiile in care costurile operationale au crescut de la an la an”, mai arata reprezentantii TVR.
La finalul anului 2014, datoriile totale au scazut cu peste 11% fata de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei. In decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligatiile la bugetul de stat, iar datoria fiscala a institutiei a scazut cu 12%, de la 511 milioane de lei in 2013 la 449 de milioane de lei. In 2014, nu mai putin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers catre bugetul de stat, se mentioneaza in comunicat.
“Conducerea TVR a facut cunoscute sursele de deficit si numeroasele demersuri intreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ in vederea unei finantari corecte a televiziunii publice. In acest sens, a fost elaborata si lansata in dezbatere publica o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei si publicat pe site-ul tvr.ro”, adauga reprezentantii televiziunii publice.
ziare.com

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …