Saturday , April 20 2024

Tatal lui Kovesi i-a denuntat pe spionii israelieni: Telefoane in toiul noptii la fostul sot si la fratele sefei DNA

kovesi1

Cetatenii israelieni arestati preventiv la cererea procurorilor DIICOT pentru presupuse fraude informatice si pentru hartuire au fost denuntati, initial, la Parchetul instantei supreme, de catre fostul procuror Ioan Lascu, tatal procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi, spun surse judiciare, care arata ca ancheta s-a derulat “fulgerator”.
Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru News.ro, ca ancheta DIICOT in cazul cetatenilor israelieni Ron Weiner si David Geclowicz a fost declansata in dupa-amiaza zilei de vineri, 1 aprilie, la Parchetul instantei supreme, unde fostul procuror Ioan Lascu, tatal Laurei Codruta Kovesi, a depus o plangere.
Plangerea fostului magistrat, spun sursele citate, viza activitatea unor persoane care prin actiunile lor au creat un sentiment de insecuritate in familia procurorului-sef al DNA.
Surse judiciare arata ca “la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a depus, vineri seara, o plangere a unui apropiat al Laurei Codruta Kovesi care se arata ca atat persoana in cauza, dar si alte rude ale procurorului sef primesc telefoane nocturne de la persoane straine”. Aceleasi surse confirma ca este vorba despre fostul procuror Ioan Lascu.
In plangerea sa, Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute suna “in toiul noptii” si “vorbesc despre ele”. Sursele citate precizeaza ca nu s-a pus niciodata problema unor amenintari transmise de catre cetatenii israelieni.
“Au primit astfel de telefoane tatal, fostul sot, fratele si un apropiat al fratelui procurorului sef al DNA. Se primeau telefoane la ore tarzii din noapte, 02.00, 03.00, si persoane straine initiau discutii cu interlocutorii despre diverse cazuri. Adica spuneau ca au diverse cazuri si povesteau despre ele”, precizeaza sursele citate.
DIICOT a dat primele informatii referitoare la dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuire printr-o firma a unui fost sef Mossad, in care au fost arestati Ron Weiner si David Geclowicz, precizand ca procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, care ar fi fost spionata de angajati ai acestei firme, “nu are calitate procesuala la acest moment”.
Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a avut o prima reactie, miercuri, la informatiile potrivit carora ar fi fost spionata de firma unui fost director Mossad, ea spunand ca “a fost o incercare nereusita de intimidare”.
“Este un dosar la alta unitate de parchet in care nu am calitate si nu pot comenta. A fost o incercare nereusita de intimidare”, a declarat Laura Codruta Kovesi.
Jurnalistii de la RISE Project au scris ca patru cetateni israelieni sunt anchetati de DIICOT pentru spionarea comunicatiilor si tentative de compromitere a Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA.
Conform sursei citate, care prezinta documente oficiale, doi dintre suspecti, Dan Zorella si Avi Yanus, fosti ofiteri de informatii, sunt co-fondatori si directori executivi ai firmei israeliene de investigatii private Black Cube, companie in care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) in perioada 2002-2011.
Weiner si Geclowicz si-au derulat actiunile din teren pe parcursul lunii martie si in acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiatilor lui Kovesi.
Contactat de RISE Project, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca cercetarile sunt in faza preliminara acum.
“La momentul acesta e clasificata toata verificarea. Este doar investigatie, nu o cercetare penala ca atare. E destul de dificil sa va dau date din aceasta cauza”, a spus Horodniceanu. Seful DIICOT a adaugat ca anchetatorii din subordinea sa nu stiu inca cine-i beneficiarul activitatilor de spionaj, adica cine a angajat firma israeliana Black Cube.
Meir Dagan, fostul sef al Mossad intre anii 2002 si 2011, a fost presedintele de onoare al firmei pana acum doua saptamani, cand a murit (17 martie 2016). In afacere activeaza mai multi fosti ofiteri de spionaj si contraspionaj din Israel.
ziare.com

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …