Monday , November 28 2022

Tarifele la energia electrica s-ar putea majora de la 1 ianuarie 2013

Lumina s-ar putea scumpi din nou, dupa ce Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE) a propus marirea tarifului pentru transportul energiei electrice cu aproximativ 10%, de la 1 ianuarie 2013.
Daca solicitarea ANRE va fi aprobata, pretul energiei electrice se va majora cu 0,5% – 0,7%, potrivit unui document lansat in dezbatere publica, pe site-ul institutiei.
“Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, pentru noua perioada de reglementare, a fost elaborata avand in vedere obligatiile de interconectare ale Romaniei, ceea ce implica o majorare a tarifelor de transport, necesara pentru interconectare. Documentul contine o serie de propuneri de calcul ce vor fi analizate, discutate in Consiliul Consultativ”, a declarat presedintele ANRE, Niculae Havrilet, informeaza Agerpres.
Pe intreg lantul, de la productie la consumatorul final, transportul energiei electrice are o pondere de 7%, iar o crestere cu aproximativ 10% a acestuia ar insemna o majorare a pretului final cu 0,7%, estimarile ANRE indicand o crestere in jurul a 0,5% – 0,7%.
Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice propusa de ANRE presupune, de asemenea, analiza necesarului investitional pentru lucrarile necesare retelei de transport.
Majorarea tarifelor de transport se opereaza in paralel cu liberalizarea pietei energiei electrice.

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …