Tuesday , September 27 2022

Syriza a castigat alegerile din Grecia cu 35%. Alexis Tsipras: "Ma simt razbunat"

tsipras

Alexis Tsipras a salutat o “victorie a poporului”, dupa ce partidul sau a castigat alegerile de duminica, din Grecia. Dupa numaratoarea a 60 la suta din voturi, Syriza are 35 de procente.
Iar Tsipras se pregateste sa formeze guvernul, mai ales ca partidul “Grecilor Independenti” a anuntat ca va face coalitie cu Syriza. Conservatorii de la “Noua democratie”, cu 28 la suta din voturi, potrivit rezultatelor partiale, vor fi principala forta de opozitie. Iar al treilea partid ca marime din noul parlament este formatiunea neo-nazista “Zori aurii”, cu aproximativ 7 procente.
Alexis Tsipras, liderul Syriza: “Vreau sa va multumesc din adancul inimii pentru aceasta mareata victorie, pentru aceasta victorie transanta. Am purtat o lupta dura si dificila, dar astazi ma simt razbunat, pentru ca poporul grec ne-a incredintat un mandat clar: sa continuam sa ne batem, in tara, dar si peste hotare, pentru a reda acestui popor demnitatea.”
Primul lider al stangii radicale din Europa, Alexis Tsipras s-a impus, la 41 de ani, ca un maestru al jocului politic in Grecia. Nu doar ca electoratul i-a dat o a doua sansa sa guverneze si sa scoata tara din criza.
De fapt, carismaticul Tsipras a castigat un triplu pariu electoral. S-a debarasat complet de aripa rebela din partidul sau, in conditiile in care Syriza ramane la putere, dar intr-o coalitie reformata, cu formatiunea de dreapta a “grecilor independenti”.
Panos Kammenos, liderul PartiduluiI “Grecii independenti”: “Am promis ca voi onora mandatul vostru. De maine dimineata, cu Alexis Tsipras, premier, vom incepe formarea unui guvern care va scoate Grecia in afara acordurilor cu creditorii internationali”.
Principalul rival al lui Tsipras in alegerile de ieri, Vanghelis Meimarakis, si-a recunoscut rapid infrangerea si l-a felicitat pe castigator. La fel au facut si mai multi lideri europeni.
François Hollande, presedintele Frantei: “Este un succes important pentru miscarea Syriza si pentru Alexis Tsipras. Este un rezultat pentru Grecia, care poate avea o perioada de stabilitate, cu o majoritate solida.”

Vezi si

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru …