Wednesday , April 24 2024

UPDATE: Surpare in Mina Lupeni. Salvatorii au scos primul miner si au ajuns la al doilea, care e sanatos si cooperant

lupeni

Unul dintre minerii care au reușit să scape de surparea din subteranul Minei Lupeni a fost transportat cu o ambulanță, joi după-amiază, la Spitalul de Urgență Petroșani pentru că a acuzat un traumatism toracic. Rudele celor trei mineri care au fost surprinși joi de surparea unui abataj de la Mina Lupeni au fost invitate la sediul exploatării miniere pentru a fi ținute la curent cu operațiunile de salvare, dar și pentru a putea fi consiliate de un psiholog. Potrivit ultimelor informații, în abatajul care s-a surpat lucrau 11 mineri, și nu 14, cum se anunțase inițial. Dintre cei 11 mineri, opt au reușit să fugă din zona surpării iar trei au rămas blocați acolo. Echipele de salvatori au coborât în subteran, la gura minei fiind deplasate de către ISU Hunedoara o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple.
UPDATE ORA 23.11 Ministrul Energiei: Echipele de salvare au ajuns la al doilea miner și comunică cu el
Echipele de intervenție din mina Lupeni au ajuns la al doilea miner blocat în subteran, care este sănătos și poate comunica cu salvatorii, a declarat, joi seara, Toma Petcu, ministrul Energiei, prezent la mina Lupeni.
“Colegii noștri au ajuns foarte aproape de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog, asta ne spune foarte clar că este bine și este sănătos. Sperăm ca foarte curând să începem deblocarea celui de-al doilea miner și, în paralel, avem și procedura de căutare a celui de-al treilea miner. Operațiunea se va încheia în momentul în care îi vom scoate teferi pe toți cei trei mineri. Sperăm ca în termen cel mai scurt să reușim să ajungem și la al doilea miner, să începem deblocarea și procedura de urcare spre suprafață a acestuia”, a spus ministrul.
Al doilea miner a vorbit despre cum se simte, unde este poziționat și se încearcă localizarea exactă pentru a se săpa în acea zonă, a mai spus ministrul.
Primul miner a fost scos de salvatori la suprafata dupa ora 22.00.
Rudele celor trei mineri care au fost surprinși joi de surparea unui abataj de la Mina Lupeni au fost invitate la sediul exploatării miniere pentru a fi ținute la curent cu operațiunile de salvare, dar și pentru a putea fi consiliate de un psiholog, a informat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică (CJCIP) Hunedoara.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul-șef s-a deplasat la sediul minei iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a începe verificările la fața locului.
Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Oana Stoicuța, a declarat că surparea a fost cauzată de condițiile geologice din subteran.
“Surparea s-a produs din cauza tectonicii extrem de dificile din regiunea respectivă. Vorbim de abatajul frontal panoul 7C. Operațiunea de salvare este în plină desfășurare. Din păcate, nu putem estima un timp (până la care se va finaliza operațiunea — n.r.). Deocamdată nu putem spune decât că se avansează și că avem speranța că vom putea să-i recuperăm pe cei trei colegi. (…) Se aud voci, dar e bine să fim precauți. Atât timp cât se aud voci, distanța nu este foarte mare, dar nu putem estima cât mai durează”, a afirmat reprezentanta CEH.
Conform unui comunicat al CJCIP Hunedoara, surparea a avut loc joi în jurul orei 14,00, din cauza deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni.
Surparea a dus la blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ, într-un abataj cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri.
La momentul producerii evenimentului, în abataj se aflau 11 persoane, dintre care opt au reușit să părăsească zona periculoasă. Trei mineri, cu vârste între 39 și 43 de ani, au fost blocați de o acumulare de minereu, pe o lungime de aproximativ 20 de metri.
În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenție fiind diferite de cele de la suprafață.
Minerul care s-a autoevacuat din subteran prezenta traumatisme la nivelul torsului, acesta fiind transportat cu o ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani.
Concomitent, subprefectul județului Hunedoara, Dorel Bretean, a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploatarea minieră o ambulanță de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple.
În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroșani, fiind pregătit să preia răniții care necesită transportul de urgență spre clinici de specialitate.
CJCIP Hunedoara precizează că este vorba despre o operațiune în desfășurare, până la încheierea intervenției existând posibilitatea să apară informații noi.
Agerpres

Vezi si

Proiect de lege pentru reducerea vârstei de pensionare pentru mame

Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare …