Saturday , January 28 2023

SUMMIT de urgenţă pentru Grecia. Ministrul elen de Finanţe a venit FĂRĂ nicio PROPUNERE la reuniune

tsipras

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona Euro s-au reunit, marţi, la Bruxelles, pentru a negocia cu Grecia, urmând ca de la ora 19.00 să se reunească şi liderii politici din zona Euro. Oficialii greci ar fi trebuit să îşi prezinte noile propuneri pentru negocierea datoriilor, după ce la referendumul de duminică peste 60% din greci au spus „Nu” măsurilor de austeritate propuse de creditorii externi. Numai că delegaţia elenă a venit, marţi, fără nicio propunere la reuniunea Eurogrupului, scrie presa de la Atena. Grecii ar putea prezenta miercuri un set de măsuri. Tot miercuri, premierul Alexis Tsipras se va adresa Parlamentului European.
Grecia a venit fără propuneri concrete de reformă, în scris, în timpul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, a scris pe contul de Twitter premierul maltez, Joseph Muscat, înainte de a începe summitul extraordinar al zonei euro.
“Absența unor propuneri concrete din partea guvernului grec nu ajută reuniunea liderilor din zona euro din această seară”, a menţionat premierul maltez.
Oficialii europeni aşteptau din partea delegaţiei elene noile propuneri menite să redreseze economia ţării. Acestea, însă, nu au venit. Noul ministru grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, venit la discuţii fără cravată, la fel ca predecesorul său, le-a promis omologilor săi din zona euro că va prezenta miercuri un set de măsuri. Discuţiile miniştrilor de finanţe vor fi urmate de un summit special al zonei euro, convocat de Germania şi Franţa, potrivit România TV.
Bruxelles-ul nu exclude ieşirea ţării din Zona euro, declaraţie făcută chiar de unul dintre vicepreşedinţii Comisiei Europene, cu puţin timp înainte de reuniunea Eurogrupului.
“GREXIT nu este obiectivul nostru, nu este intenţia noastră. Suntem în favoarea unui scenariu prin care să putem ajunge la un acord, dar dacă încrederea nu este restabilită, dacă nu va exista un pachet de reforme credibile, nu putem exclude ieşirea Greciei din zona EURO”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru monedă euro şi dialog social.
Anterior, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că își dorește să evite o ieșire a Greciei din zona euro și că ‘este momentul să se revină la masa negocierilor’. Juncker a făcut de asemenea apel la ‘găsirea unei soluții’, într-un discurs susținut în Parlamentul European la două zile după ce grecii au respins prin referendum propunerile de acord ale creditorilor internaționali — UE, BCE și FMI.
 

Vezi si

CNSU decretează stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decretat, sâmbătă, stare de alertă în județul Vrancea …