Thursday , February 9 2023

Summit de urgență al zonei euro. Tsipras, asteptat cu "propuneri serioase". Casa Albă cere un compromis

tsakalotos

Un summit de urgenţă al zonei euro are loc astăzi, iar Guvernul grec este aşteptat acolo cu propuneri concrete care să deblocheze negocierile. De la Paris, Angela Merkel şi Francois Hollande au transmis luni seară că au înţeles mesajul poporului grec şi că sunt solidari cu acesta. Ceea ce nu înseamnă că Grecia nu trebuie să fie responsabilă. Ea trebuie să facă eforturi ca să merite ajutorul pe care îl va primi. De la Atena, răspunsul a venit din partea lui Euclid Tsakalotos (foto), cel care a fost învestit, seara trecută, ministru al finanţelor, în locul demisionarului Yanis Varoufakis. Noul ministru spune că Guvernul nu se teme de ceea ce urmează.
Casa Albă a cerut luni liderilor din UE și din Grecia să găsească un compromis pentru a permite Atenei să rămână în zona euro. „Referendumul s-a încheiat, dar viziunea noastră rămâne aceeași”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. El a spus că ar fi în interesul ambelor părți să găsească o soluție ce i-ar permite Greciei să rămână în zona euro. „Sarcina cu care se confruntă liderii europeni rămâne aceeași”, a spus oficialul.
El le-a cerut celor două părți să se pună de acord asupra unui pachet de reforme și de finanțare ce ar permite Greciei să-și gestioneze durabil datoria, dar și creșterea economică.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a mai anunțat că președintele Barack Obama a vorbit la telefon despre Grecia cu omologul său francez, Francois Hollande.
La rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, a discutat la telefon cu premierul grec Alexis Tsipras și cu noul ministru de finanțe, Euclid Tsakalotos.
În absența unor noi propuneri de reformă din partea Atenei, noi negocieri „nu au niciun sens”, a declarat comisarul european pentru economie și societatea digitală, Gunther Oettinger, într-un interviu publicat marți în cotidianul german Bild, informează AFP.
„Referendumul i-a mobilizat pe oameni, însă aceasta nu schimbă cu nimic faptul că Grecia este în pragul falimentului”, a subliniat Oettinger.
Atena trebuie să propună reforme, pentru că, în cazul în care guvernul lui Alexis Tsipras va continua să le respingă, „noi negocieri nu au niciun sens”, a avertizat comisarul european, conform Agerpres.
Comisia Europeană și țările din zona euro trebuie să împiedice acum ca, „din cauza urgenței financiare” pe care o trăiește în prezent Grecia, să se instaleze în această țară o penurie de medicamente, alimente sau de petrol și gaz, a mai spus Oettinger, avansând posibilitatea utilizării în acest scop a unor mijloace deblocate în mod normal în cazul unor catastrofe naturale.
„Uşa este deschisă pentru discuţii. În Europa există loc pentru solidaritate, aceasta este peste tot în Europa, dar există şi responsabilitatea. Acest echilibru între responsabilitate şi solidaritate trebuie să fie linia de conduită pentru zilele care urmează”, a declarat, luni seară, președintele francez Francois Hollande, care a primit-o la Elysee pe Angela Merkel.
„Condiţiile prealabile pentru a începe noi negocieri asupra unui program concret în cadrul Mecanismului European de Stabilitate nu sunt încă îndeplinite. Acesta este motivul pentru care aşteptăm în acest moment propuneri precise ale premierului grec, un program care va permite în acelaşi timp Greciei să revină la prosperitate”, a punctat cancelarul german, Angela Merkel.
În timp ce la Palatul Elysee, Hollande şi Merkel lăsau uşa deschisă pentru noi discuţii, dar cu un accent pus pe responsabilitatea de care Grecia trebuie să dea dovadă, la Atena noul ministru de finanţe făcea, la rândul său, declaraţii. Nu dintre cele care să-i liniştească pe creditorii internaţionali.
„Este clar că ceea ce creditorii internaţionali cer nu poate fi îndeplinit. Poporul grec a arătat că nu este egoist, nu este individualist, că nu îi este teamă. Acelaşi lucru îl va face şi Guvernul grec în zilele care vor urma”, a promis Euclid Tsakalotos, noul ministru de finanțe al Greciei.
În culmea triumfului, premierul grec Alexis Tsipras a declarat că importantă acum pentru Grecia este restructurarea datoriei.
„Sunt conştient că mandatul pe care l-am primit nu înseamnă să ne rupem de Europa, ci este un mandat pentru întărirea poziţiei de negociere, ca să căutăm o soluţie viabilă. De această dată, chestiunea datoriei va fi pe masa negocierilor. Până şi FMI a recunoscut asta în ultimul său raport”, a subliniat Alexis Tsipras.
De la Washington, Christine Lagarde a transmis că FMI va oferi asistenţă financiară Greciei, dacă va primi o solicitare în acest sens.
Chiar şi aşa, delegaţia greacă la negocierile cu creditorii nu trebuie să se aştepte la o misiune uşoară.
„Grecia trebuie să ia măsuri dificile, altfel ţara nu-şi va reveni, Guvernul nu va funcţiona şi nici economia, iar dacă Guvernul şi oamenii resping măsurile dificile, vom ajunge într-o situaţie foarte grea”, a avertizat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup.
Negocierile se anunţă a fi cu atât mai dure cu cât până pe 20 iulie Grecia, deja intrată în incapacitate de plată, trebuie să plătească către Banca Centrală Europeană o tranşă de 3,5 miliarde de euro.

Vezi si

Guvernul va acorda crescătorilor de vaci de lapte 73 euro/animal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de la …