Friday , February 3 2023

Suceveanul Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu – achitat definitiv, Sergiu Lucinschi – 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare

ÎCCJ l-a achitat definitiv joi pe Radu Pricop, în dosarul în care e acuzat de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Avocatul RADU PRICOP, este fiul fostului senator de Suceava Radu Pricop si sotul Ioanei, fiica fostului presedinte Traian Basescu. In acelasi dosar, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Rep.Moldova, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menţinut decizia de achitare dată de magistrații Curții de Apel Bucureşti, în noiembrie 2017, în ceea ce-l privește pe avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Magistrații au admis însă apelul DNA, au desfiinţat sentinţa penală a Curţii de Apel Bucureşti și l-au condamnat pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals intelectual. În primă instanță, acesta fusese condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

Instanța supremă a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de denunţătorul din acest dosar, Alexandru Horpoş.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de “gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, “sub imperiul constrângerilor repetate”, susţin procurorii. Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-ar fi sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor. (Mediafax)

 

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …