Tuesday , April 16 2024

Subtextul diplomatic al intalnirii Assad – Putin, de la Moscova

assad-putin

Pentru prima oară de la declanşarea crizei siriene, preşedintele Bashar al-Assad şi-a părăsit ţara pentru a se deplasa în secret la Moscova, unde marţi seara Vladimir Putin l-a primit pe omologul său sirian, cu maximă confidenţialitate, fără să convoace sau să prevină media, nici măcar cele mai loiale canale şi agenţii publice, sublinia miercuri cotidianul francez Liberation.
Imagini de la această întâlnire, realizate de serviciul de presă al Kremlinului, nu au fost difuzate decât în ziua următoare, după ce Assad a revenit la Damasc. Potrivit cotidianului Kommersant, întâlnirea a avut loc la adăpost de microfoane, la cererea preşedintelui sirian.’Desigur, din motive de securitate’, comentează expertul în problemele Orientului Mijlociu al Centrului Carnegie din Moscova, Aleksei Malaşenko, ‘Assad se teme foarte tare pentru viaţa lui’.
În mod vizibil, această întâlnire a fost o iniţiativă a Kremlinului. ‘Mulţumesc că aţi acceptat cererea noastră de a veni în Rusia în pofida situaţiei dramatice în ţara Dumneavoastră’, a spus Putin în deschiderea întrevederii, după un schimb de surâsuri şi strângeri de mâini călduroase cu Assad, subliniind astfel că într-adevăr Moscova este cea care a convocat Damascul. Preşedintele rus a amintit apoi că, în virtutea cererii guvernului sirian, Rusia este pe cale să aducă un ‘ajutor preţios poporului sirian în lupta sa împotriva terorismului’. Assad, la rândul lui, nu a ratat prilejul de a-i mulţumi lui Putin pentru sprijinul ‘leadership-ului şi al poporului rus’ pentru unitatea şi independenţa Siriei. ‘Ceea ce este cel mai important, este ca aceasta să se facă în cadrul legislaţiei internaţionale’, a subliniat Assad, reluând refrenul Moscovei de la începutul atacurilor ruseşti în Siria.
Scurta parte a întâlnirii care a fost făcută publică este în mod evident foarte oficială şi convenţională. Cei doi preşedinţi sunt total de acord asupra răului absolut pe care îl reprezintă terorismul, la fel ca şi asupra necesităţii de a-l combate împreună. În treacăt, Putin a amintit totuşi că implicarea Rusiei nu este un gest de pură solidaritate dezinteresată:’Ceea ce ne îngrijorează în Rusia este că, din nefericire, pe teritoriul sirian se bat împotriva trupelor guvernamentale cel puţin 4.000 de combatanţi proveniţi din ex-URSS. Şi nu putem permite ca după ce au căpătat o experienţă de război şi după ce au fost supuşi unei îndoctrinări, ei să revină pe teritoriul rusesc’, a precizat el, fără a uita să-l reasigure pe Assad: Rusia este ‘pregătită să facă tot posibilul nu doar în materie de sprijin militar, ci şi pentru a impulsiona procesul politic’.
În scurta sa alocuţiune, Putin a revenit de două ori asupra necesităţii de a se găsi o soluţie politică crizei, incluzând în acest proces ‘toate forţele politice şi toate grupurile etnice şi religioase’ , ‘lăsând ultimul cuvânt în această privinţă poporului sirian’. Şi Assad a consimţit, ca şi cum el fusese întotdeauna de aceeaşi părere: ‘Bineînţeles că toată acţiunea militară presupune paşi politici şi, în mod evident, unicul nostru obiectiv trebuie să fie acela de a respecta voinţa poporului sirian cu privire la viitorul său’. Altfel spus, Putin i-a explicat oficial lui Assad că îl va ajuta atât timp cât trebuie, dar că nu el, Assad, va avea ultimul cuvânt. Şi preşedintele sirian a fost de acord – public – cu aceasta, după cum scrie ziarul francez.
‘Rezultatul acestei întâlniri se va vedea în zilele care urmează, dar cum subiectele abordate erau desigur extrem de sensibile, Bashar şi Putin trebuiau să se vadă personal’, insistă Malaşenko.’Ei au un punct de vedere comun şi acordă multă importanţă contactului personal’. Întâlnirea a fost, de asemenea, pentru Putin un mod de a trimite un mesaj celor capabili să-l priceapă: în viitoarele decizii sau acţiuni ale preşedintelui sirian va trebui văzută influenţa Moscovei. (AGERPRES)

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …