Friday , March 29 2024

Substanta cancerigena descoperita in unele sortimente de cafea din Romania

Autorităţile din Marea Britanie au depistat pe piaţa alimentară 13 produse aparţinând unor mărci celebre precum Heinz sau Nescafe care conţin o substanţă cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă, într-o concentraţie care depăşeşte limita admisă, informează Daily Mail, citat de Gândul. Unele dintre aceste produse sunt comercializate şi pe piaţa din România.
Este vorba despre cafeaua instant Nescafe Gold decofeinizată, respectiv cea cu cofeină, produse de compania Nestle. Celelalte alimente de pe lista neagră realizată de specialiştii britanici sunt cinci sortimente de chipsuri, aparţinând mărcilor Seabrook, Burt, Piper şi McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiţi de la McVitie’s, Fox, Tesco şi Heinz.
Alimentele analizate aveau concentraţii de acrilamidă variind între 598 micrograme pe kilogram de produs, în cazul biscuiţilor de la Heinz, până la 2.061 micrograme la un kilogram de produs, în cazul chipsurilor de la Seabrook.
Cafeaua instant decofeinizată Nescafe Gold conţine 997 micrograme de acrilamidă pe kilogram, iar cea cu cofeină conţine 913 micrograme de substanţă pe kilogram, ambele fiind comercializate în supermarketurile din România.
Acrilamida este o substanţă care se găseşte în concentraţii foarte mici în cele mai multe dintre alimente gătite la temperaturi foarte mari, prăjite, coapte sau care sunt supuse congelării. În concentraţii mai mari, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului, cea mai frecventă afecţiune pe care o cauzează fiind cancerul, sub diversele sale forme. Specialiştii spun că un conţinut ridicat de acrilamida îl au cartofii dacă sunt prăjiţi la o temperatura mai mare de 120 de grade Celsius.
Potrivit Nastasiei Belc, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, acrilamida este o substanţă care apare în urma condensarii altor substante în timpul prăjirii.
“Atunci când vedem un produs mai colorat, cum este cel făcut la grătar, cu dungi negre, sau pâinea când este mai brună sau biscuiţii mai prăjiţi sau cartofii când sunt mai prăjiţi decât în normal, la temperaturi de peste 180 de grade, această substanţă se formează şi se pare că este cancerigenă. Acrilamida poate să apară şi în cafea, căci aceasta este prăjită. Este periculoasă în cantităţi extrem de mici”, a declarat Nastasia Belc, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare. (rtv.net)

Vezi si

O dronă militară ar fi căzut azi-noapte în Insula Mare a Brăilei

O operațiune de căutare a Armatei Române are loc într-o zonă din Insula Mare a …