Sunday , July 21 2024

Subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională. Texte-suport din „Cireșarii” și Cella Delavrancea

Marți, elevii de clasa a VIII-a au susținut prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română. La primul subiect elevii au primit două texte-suport, având de rezolvat mai multe cerințe. Primul text a fost din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.

Partea A

Conform HotNews, la punctul 1, elevii au avut de scris doi termeni care să facă parte din câmpul lexical al naturii.

La exercițiile 2-5 elevii au avut de rezolvat exercițiile valorificând informațiile din cele două texte primite.

La exercițiul șase, candidaților li s-a cerut să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, iar la șapte elevii au trebuit să prezinte un element comun al celor două texte primite.

La subiectul al doilea la Evaluarea Națională 2024 la Română, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

La exercițiul opt elevii au fost întrebați dacă ei consideră că este plăcut să își petreacă vacanțele în compania prietenilor. Răspunsul trebuia motivat cu secvențe din textul 2.

La exercițiul nouă elevilor li s-a cerut să asocieze textul „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, prezentând o valoare comună.

Partea B

La partea B a subiectului I elevilor li s-a cerut la exercițiile 1-4 să aleagă forma corectă a cuvintelor primite, relatează HotNews.
La exercițiul 5 elevii au avut de găsit, dintr-o secvență dată, trei verbe la moduri diferite, pe care să le precizeze.

La exercițiul șase candidaților li s-a cerut să scrie un enunț asertiv în care verbul „a avea” să fie atribuit și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement expozițional.

La exercițiul șapte candidaților li s-a cerut să identifice propozițiile subordonate dintr-o frază dată, iar la opt elevii au trebuit să identifice forma corectă a unor cuvinte.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …