Wednesday , April 17 2024

SUA vor sa instaleze rachete nucleare in Europa. Ce spune Marea Britanie

In contextul tensiunilor cu Rusia, Marea Britanie ar putea accepta ca Statele Unite sa amplaseze pe teritoriul ei rachete de croaziera, a declarat duminica pentru postul BBC ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

Philip Hammond, ministrul britanic de Externe
Philip Hammond, ministrul britanic de Externe
El a subliniat ca exista “semne ingrijoratoare” cu privire la intensificarea activitatii militare a Rusiei in estul separatist al Ucraine, astfel ca Marea Britanie va examina avantajele si dezavantajele gazduirii unor sisteme americane de rachete cu raza medie de actiune.
Seful diplomatiei britanice a afirmat totodata ca nu exista “indicii clare” cu privire la un atac iminent al Rusiei impotriva Ucrainei, dar a apreciat ca presedintele Vladimir Putin isi “mentine toate optiunile deschise”.
“El (Putin, n.red.) nu a exclus optiunea militara, drept urmare, in discutiile care vor avea loc la summitul G7 si la Consiliul European cu privire la prelungirea sanctiunilor, va trebui sa transmitem un semnal clar rusilor ca nu vom tolera nerespectarea obligatiilor pe care si le-au asumat la Minsk”, a continuat seful Foreign Office.
Interventia sa pe acest subiect survine dupa relatarile conform carora – ca raspuns la actiunile prin care Rusia a incalcat dreptul international – Pentagonul intentioneaza sa se retraga dintr-un acord incheiat cu Uniunea Sovietica pe vremea Razboiului Rece, acord ce interzice ca pe continentul european sa fie amplasate rachete nucleare cu raza medie de actiune.
Totusi, Hammond a atras atentia sa nu se comita actiuni provocatoare la adresa Rusiei, mai ales ca aceasta “are impresia ca este atacata si incercuita”. “Cred ca este normal sa fim preocupati de modul in care rusii isi dezvolta ceea ce ei numesc doctrina razboiului asimetric”, a mai subliniat seful diplomatiei britanice, insistand ca o eventuala amplasare a unor rachete americane cu raza medie de actiune pe teritoriul britanic este deocamdata doar o idee ce urmeaza sa fie evaluata.

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …