Thursday , March 28 2024

SUA, Big Brother: Liderii lumii, iritati de spionajul global de la Washington. Casa Alba tace, iar sursa dezvaluirilor a disparut

obama

Partenerii SUA încep să își pună semne de întrebare după dezvăluirile presei privind campania de spionaj global derulată de serviciile secrete de la Washington.
Dezvăluirile recente făcute de ziarele The Guardian şi Washington Post privind amplul dispozitiv de spionaj electronic global al Statelor Unite pun în primul rând într-o poziţie incomodă ţările aliate. Guvernele acestora vor trebui, probabil, să explice dacă Washingtonul le-a spionat comunicaţiile cu permisiunea lor sau dacă au beneficiat de pe urma informaţiilor culese de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA.
Potrivit surselor citate, NSA a interceptat, doar în luna martie, circa 97 de miliarde de date din toate ţările lumii. The Guardian a publicat chiar o hartă (foto) în care a prezentat cromatic ţările cu interes maxim pentru spionajul american (cele în roşu şi portocaliu), interes mediu (galben) şi redus (verde, unde se află şi România). În timp ce legislaţia americană pune limite interceptărilor cărora le cad victime cetăţeni ai SUA, aceasta nu pune niciun fel de piedici în ceea ce priveşte spionajul extern.
Dureri de cap pentru parteneri
Primele semne de întrebare au apărut în Marea Britanie, unde opoziţia s-a întrebat dacă nu cumva guvernul se foloseşte de NSA pentru a evita limitele impuse de legile naţionale privind spionarea cetăţenilor. Cabinetul de la Londra a dat asigurări că legile interne nu au fost încălcate în cadrul cooperării dintre serviciile secrete americane şi cele britanice. În Germania, unde persistă resentimentele faţă de aparatul de securitate, după decenii întregi de spionaj de către fosta agenţie STASI din Germania de Est, opoziţia a cerut cancelarului Angela Merkel să ia măsuri concrete pentru a proteja intimitatea cetăţenilor în faţa unor astfel de operaţiuni, dar să şi ceară răspunsuri de la Barack Obama când acesta va vizita Berlinul luna aceasta. La nivelul întregului bloc comunitar, dezvăluirile presei din ultimele zile îngreunează tratativele dintre SUA şi UE pentru reînnoirea acordului privind schimbul de date.
În baza acestui acord, serviciile americane de securitate pot accesa informaţii confidenţiale despre pasagerii europeni care se îndreaptă spre Statele Unite. Informaţiile divulgate de presă vor acutiza, cel mai probabil, opoziţia din Parlamentul European faţă de reînnoirea acestui acord între UE şi SUA, în condiţiile în care o bună parte din eurodeputaţi se pronunţaseră deja pentru introducerea de condiţii mult mai stricte pentru partea americană astfel încât să poată accesa informaţiile solicitate.
Scandal după scandal
Ultimile dezvăluiri pun şi mai multă presiune pe administraţia Obama, deja încercată de o serie de scandaluri în ultimele luni.
Scandalurile au lovit puternic în credibilitatea lui Obama, a cărui cotă de popularitate a scăzut cu trei puncte la 45 la sută în timp ce încrederea publicului s-a redus de la 58 la 49 de procente.
Cu ochii pe Yahoo, Facebook, YouTube şi Skype
Prin informaţiile divulgate treptat începând de săptămâna trecută, cel două cotidiene – The Guardian şi Washington Post – au scos la iveală două programe secrete ale NSA. Primul se referă la culegerea, cu începere din 2006, de la operatorul de telefonie mobilă Verizon şi, foarte probabil, de la alţi operatori, a tuturor datelor de localizare şi apelare ale oricărui abonat, mai puţin conţinutul convorbirilor telefonice efectuate în interiorul SUA.
Internetul, sub asediu
Cel de-al doilea, numit PRISM, urmăreşte de şase ani supravegherea profundă şi în timp real a comunicaţiilor electronice şi informaţiilor stocate de cetăţeni străini din afara Statelor Unite pe nouă mari reţele sociale şi servicii de email şi date din lume: Microsoft (din 2007), Yahoo! (2008), Google (2009), Fa c e b o o k (2009), Paltalk (2009), YouTube (2010), AOL (2011), Skype (2011) şi Apple (2012), dar nu şi Twitter. Toate aceste informaţii sustrase din afara ţării sunt apoi clasificate şi aranjate pe ţările-sursă de un program botezat de experţii americani „informatorul fără limite”. Operaţiunile de spionaj electronic sunt coordonate de la sediul NSA din Fort Meade, statul Maryland.
În replică la dezvăluirile din presă, James Clapper, directorul comunităţii americane de informaţii, a cerut deschiderea unei anchete privind scurgerile de informaţii despre programele secrete de supraveghere desfăşurate de administraţia de la Washington. „Îmi provoacă greaţă să văd acest lucru, din cauza ravagiilor pe care le provoacă asupra capacităţilor noastre în ceea ce priveşte colectarea de informaţii” susţine James Clapper în interviu pentru BBC. „Aceste programe de supraveghere constituie un element cheie pentru asigurarea securităţii naţiunii noastre” a dat el asigurări.
Washington Post a mai dezvăluit că preşedintele Barack Obama a cerut serviciilor secrete întocmirea unei liste cu obiective din afara ţării care pot deveni ţinte ale unor atacuri cibernetice lansate de Statele Unite. Aceste obiective ar fi atacate doar dacă sunt percepute drept ameninţări iminente la securitatea naţională a SUA. Prin ordinul primit, serviciile secrete americane pot ataca aceste ţinte chiar şi fără permisiunea ţării-gazdă, mai dezvăluie sursa citată.
Sursa dezvaluirilor a disparut
U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden is seen in this still image taken from a video during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong KongSursa dezvăluirilor care au aruncat în aer comunitatea americană de informaţii este Edward Snowden (foto), un tânăr de 29 de ani, fost angajat al CIA, principalul serviciu de informaţii al SUA. Snowden a fost timp de patru ani consultant al al NSA în calitate însă de angajat al mai multor companii sub-contractante, ultima dintre acestea fiind Booz Allen Hamilton. Tânărul a avut timp de un deceniu legături cu serviciile secrete americane, prima dată ca inginer tehnic al CIA la Geneva.
„Singurul meu obiectiv este de a informa oamenii despre ce se face în numele lor şi împotriva lor” a declarat el într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian în care a atras atenţia că serviciile americane pot obţine orice tip de informaţie pe care o doresc: parole, detalii despre tranzacţii financiare, emailuri. Snowden s-a refugiat la Hong Kong din 20 mai, dar cel mai probabil SUA vor cere extrădarea acestuia în baza unui acord încheiat cu regiunea administrativă specială chineză în 1998. Numai ca el a disparut de la hotelul din Hong Kong unde era cazat si nimeni nu mai stie nimic de el.
evz.ro

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …