Monday , November 28 2022

SUA au lansat atacuri cibernetice asupra sistemelor de apărare ale Iranului

Statele Unite au lansat în această săptămână atacuri cibernetice împotriva sistemelor de rachete şi unei reţele de spionaj iraniene, după distrugerea de către Teheran a unei drone americane, relatează Washington Post și New York Times, citate de BBC News.

Informația apare în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat în ultimul moment un atac militar contra Iranului după distrugerea dronei de supraveghere la 20 iunie. În schimb, a autorizat în secret represalii sub forma de atac cibernetic contra sistemelor de apărare iraniene.

În replică la acțiunile SUA, parlamentari iranieni au strigat ”Moarte Americii!” în ședința de plen de duminică.

Potrivit Washington Post, unul dintre atacurile cibernetice a vizat calculatoare servind la controlul lansării de rachete şi sateliţi. Celălalt atac informatic a lovit o reţea de spionaj însărcinată cu supravegherea trecerii navelor prin strâmtoarea Ormuz.

Washington Post a menţionat că aceste atacuri, planificate de mai multe săptămâni, au fost iniţial propuse de militarii americani ca ripostă contra atacurilor de la jumătatea lui iunie împotriva unor petroliere în strâmtoarea Ormuz.

Președintele american a precizat, sâmbătă, că va impune noi sancțiuni Iranului în încercarea de a bloca Teheranul să obțină arme nucleare, adăugând că o acțiune militară este încă posibilă, transmite Reuters.

HotNews

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …