Wednesday , February 1 2023

SUA ar detine fotografii de la inchisorile secrete ale CIA din Romania

inchisoare CIA

Administratia SUA detine aproximativ 14.000 de fotografii de la inchisorile secrete operate de CIA in alte tari, inclusiv in Romania, in care apar suspecti de terorism, dar si membri ai personalului CIA si ai serviciilor de informatii straine, afirma oficiali americani.
Majoritatea fotografiilor prezinta inchisori secrete din Thailanda, Afganistan si Polonia, informeaza Washington Post. De la centrele din Romania si Lituania, care au fost folosite printre ultimele, inainte de a fi inchise in 2006, exista mai putine imagini.
Imaginile, in format electronic, prezinta cadre din interiorul si exteriorul inchisorilor secrete in care CIA a detinut suspecti al-Qaeda dupa atentatele de la 11 septembrie, dar nu arata interogatoriile detinutilor sau practicile brutale, precum simularea inecului, la care au fost supusi unii suspecti.
Fotografiile prezinta insa detinuti dezbracati in timpul transportului, potrivit oficialilor citati, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru ca materialele sunt clasificate.
In imagini apar de asemenea membri ai personalului CIA si ai serviciilor de informatii straine, precum si psihologii Bruce Jessen si James Mitchell, doi dintre arhitectii programului de interogare.
In fotografii pot fi vazute celule si bai de la centrele de detentie, inclusiv unul din Afganistan cunoscut drept “Salt Pit” (Mina de sare). Un oficial american, care a vazut imaginile, a afirmat ca acestea par sa fi fost realizate din motive bugetare, pentru a documenta modul in care sunt cheltuiti banii.
Procurorii militari americani au aflat anul acesta despre fotografiile de la inchisorile secrete ale CIA, in timp ce revizuiau materialele colectate pentru investigatia Senatului privind programul de interogare al Agentiei Centrale de Informatii, potrivit unor oficiali americani.
Existenta celor aproximativ 14.000 de fotografii va provoca probabil o noua intarziere in activitatea comisiilor militare de la Guantanamo Bay, Cuba, in conditiile in care avocatii apararii cer ca imaginile sa fie predate.
Avocatii au spus ca nu au fost informati despre fotografii si au apreciat ca este inacceptabil ca acestea sa apara la mai mult de trei ani de la punerea sub acuzare a lui Khalid Sheik Mohammed si a altor patru suspecti acuzati de planuirea atentatelor de la 11 septembrie 2001.
Administratia americana se va opune probabil oricarei cereri de a preda fotografii cu ofiteri CIA sau alti membri ai personalului, argumentand ca securitatea lor ar putea fi pusa in pericol, in timp ce avocatii apararii vor spune ca trebuie sa identifice potentiali martori.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …