Sunday , March 3 2024

STUPIZI: Deputaţii PDL au votat din greşeală reducerea TVA şi neimpozitarea pensiilor

N iniţiativa PSD+PC şi PNL prin care se instituie TVA de 5% la alimentele de bază, precum pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, a fost votată inclusiv de către ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la vot
Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL a votat din greşeală cele două proiecte privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, precizând că parlamentarii partidului vor depune o iniţiativă de anulare a acestora.
“Votul la proiectele privind TVA de 5% la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei a fost dat din cauza unor confuzii cu privire la rapoartele de adoptare şi de respingere. Orice om politic ar fi doit să dea asemenea legi, dar, din păcate, situaţia economică a ţării nu ne permite aceste lucru”, a spus Cionca.
El a susţinut că a fost o neînţelegere între reprezentanţii comisiilor care au făcut raportul şi liderul grupului deputaţilor PDL şi că, de aceea, parlamentarii democrat-liberali vor depune o iniţiativă legislativă care anuleazăcele două proiecte, pentru că acestea sunt neconforme cu programul de guvernare, cu acordul cu FMI şi cu situaţia economică actuală.
“Încercăm prin această iniţiativă să anulăm efectele celor două legi votate ieri (marţi – n.r.)”, a precizat Cionca, preşedintele Comisiei de Regulament a Camerei.
El a mai spus că deputaţii au dat marţi vot final la 68 de legi şi că şi acest număr mare ar putea fi cauza celor întâmplate.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. În favoarea acestui proiect a votat şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Tot marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că “venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare”.
Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional.
Instituirea TVA de 5% la alimentele de bază a fost votată şi de Ialomiţianu
Iniţiativa PSD+PC şi PNL prin care se instituie TVA de 5% la alimentele de bază, precum pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, a fost votată şi de către ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la vot, susţine preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, Viorel Ştefan.
“În plen a fost adoptată, la vot final, iniţiativa noatră de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de bază. Iată că deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins”, a declarat, miercuri, preşedintele Comsiei de Buget-Finanţe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional.
Iniţiativa legislativă semnată de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD+PC şi PNL a fost respinsă de Senat, dar a trecut marţi, aceasta fiind adoptată de Camera Deputaţilor, în sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi “pentru”.
Întrebat dacă PDL a votat această iniţiativă a opoziţiei dintr-o eroare, Viorel Ştefan a precizat că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză acest demers.
“Sunt puţin derutat. Dezbaterile în plen au avut loc într-un moment în care noi nu eram în sală, şedinţa fiind condusă de Roberta Anastase. Faptul că, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil iniţiativei, ne face să credem că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză aceste demers”, a mai spus Viorel Ştefan.
În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizează că nu susţine acest proiect de lege.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat agenţiei MEDIAFAX că parlamentarii PDL şi UDMR nu au ştiut ce votează atunci când au decis scăderea TVA la alimentele de bază şi că taxa nu poate scădea pentru că s-ar încălca acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Vezi si

Moment istoric: Biserica Ortodoxă Română binecuvântează crearea unei structuri religioase în Ucraina

În cadrul ședinței de lucru desfășurate la Palatul Patriarhiei de la București, la data de …

One comment

  1. Iata ca si din greseala se poate legifera in folosul poporului.Acum ca s-a comis,puterea ar trebui sa taca,pentruca altfel demonstreaza ca ei lupta impotriva poporului.