Saturday , June 22 2024

Studiu: Coronavirusul poate supravieţui în aer cel puţin 30 de minute si zile intregi pe suprafete

Noul coronavirus poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi să se propage până la 4,5 metri, cu alte cuvinte, mai departe decât ″distanţa de securitate″⁣ recomandată de autorităţile sanitare din întreaga lume.

Asta au descoperit oamenii de știință chinezi într-un studiu publicat recent. Studiul citat de Agerpres, realizat de epidemiologii guvernului chinez şi publicat de presa locală, relevă că virusul poate ″rezista zile întregi″⁣ pe suprafeţele pe care cad stropi de respiraţie ale persoanelor infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.

Timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura, potrivit studiului. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.

Aceste descoperiri fac caduce sfaturile autorităţilor sanitare din întreaga lume, conform cărora oamenii trebuie să păstreze o ″distanţă sigură″⁣ de unul până la doi metri, a comentat cotidianul South China Morning Post.

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …