Sunday , May 26 2024

Străinii nu mai pot veni la vânătoare de trofee, după cazul ursului Arthur

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat joi seara, la Digi24, că a schimbat regulile privind eliminarea urșilor care reprezintă un pericol pentru comunități, în urma scandalului legat de împușcarea ursului Arthur. Astfel, animalele vor putea fi împușcate numai de personalul tehnic al asociațiilor de vânătoare care depun solicitarea. Cu alte cuvinte, asociațiile care solicită derogări nu vor mai putea avea „invitați” care să vâneze un trofeu.

„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna. În plus, valabilitatea acestei derogări va fi de numai 15 zile.

Derogarea o primește asociația care o solicită. Inițial, aceste derogări au fost emise cu valabilitate de la data emiterii până la sfârșitul anului și erau derogări care stăteau și opt luni fără să fie puse în practică și atunci ministerul a restrâns valabilitatea ordinului de extragere la 60 de zile. Însă începând de joi, 6 mai 2021, exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea, a arătat Tanczos Barna. Legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, a menționat ministrul.

Monitorizarea, identificarea, extragerea ursului pentru care s-a dat derogare este responsabilitatea asociației care gestionează fondul de vânătoare, împreună cu autoritățile deconcentrate din județ din subordinea ministerului – Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Garda Forestieră.

El a explicat că „extragerea” nu înseamnă relocarea animalului, ci eliminarea lui prin împușcare.

Tanczos Barna a arătat că asociațiile de vânătoare depun săptămânal dosare pentru a obține derogări pentru împușcarea unor animale ocrotite. Au fost peste 300 de dosare din 2019, dar majoritatea se resping.

„Până am ajuns la minister, au fost până la 120-130 de exemplare extrase pe baza acelui ordin și a acelei cote de intervenții – 140 de exemplare – din 2019 încoace. Înainte, a mai existat o asemenea cotă pe doi ani, tot 140 de exemplare. Aceste cote sunt strict pentru a interveni în cazuri de forță majoră. N-am fost de acord de la bun început de când am venit la minister și nu sunt nici acum de acord ca aceste cote de intervenție să fie folosite pentru altceva”, susține Tanczos Barna.

„De astăzi sunt schimbate regulile, de acum încolo, cât sunt eu ministru, cei care vin să vâneze nu mai pot să vină. Începând de astăzi, toate extragerile în caz de forță majoră – de pericol pentru sănătatea publică, de pericol pentru viața umană, de pericol pentru bunuri – se fac de către asociația care a solicitat și de către personalul tehnic, ca să nu mai avem discuții niciodată dacă a fost membru, dacă n-a fost membru. Personalul tehnic al asociației să execute”, a declarat ministrul mediului.

Și înainte, asociația era obligată să identifice exemplarul pentru care s-a solicitat derogarea, iar un invitat nu putea vâna de unul singur, deci prințul din Austria nu l-a împușcat de capul său pe Arthur, a arătat Tanczos Barna.

Ministrul a estimat că în România există „în mod sigur” peste 7.000 de exemplare de urs, dar va fi făcută o nouă evaluare, acest efectiv fiind estimat în urmă cu cinci ani.

Ministrul a mai precizat că derogările nu se dau pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se doar măsura relocării.

Vezi si

Ciolacu: România e o țară sigură și nu va intra în niciun război

„România e o țară sigură și nu va intra în niciun război”, declară premierul Marcel …

One comment

  1. Acum iese la iveala un mic paradox, dupa 1989 in Romania s-a instalat republica Babuinia unde cu o spaga mica data unor satrapi locali din domeniul vanatorii autohone, poti ca cetatean al UE sa faci ce vrei cu patrimoniul cinegetic si sa baneficiezi de tot felul de chichite legislative, menite sa protejeze infractorul cu gulererul alb. Va mai aduceti aminte de vanorii italieni care faceau prapad in Delta Dunarii, de capturile de pasari si animale salbatice recoltate de vanatorii europeni capturate sau identificate de vamesii romani !!!??
    Ce s-a intamaplat cu legislatia in domeniul combaterii braconajului, sau pe linie de mediu nimic, nimic, pedepse inutile, simbolice si de cele mai multe ori lasate portite de catre parlamentari binevoitori pentru ca vorba lui Cristoiu noi suntem colonie penala a UE si de asata trebuie sa fim mandri..
    In Italia, Germani, Spania, Polonia un eventual sau potential infractor la patrimoniul genetic spune adio definitiv la dreptul de portarma, la care se adauga o sanctiune financiara atat de aspra incat respectivul trebuie sa faca rost de un tir de bani, dar pe cine intereseaza ca Romania sa progresesze din Executiv !