Monday , March 27 2023

Stelian Tanase, demis de Parlament de la conducerea TVR

stelian tanase

Consiliul de Administratie al TVR, inclusiv presedintele-director Stelian Tanase, a fost demis miercuri de Parlament.
Parlamentarii s-au reunit miercuri dimineata, in sedinta plenului reunit, pentru a discuta Raportul de activitate al TVR, care ulterior a fost respins cu 222 de voturi. Potrivit televiziunilor de stiri, 105 parlamentari au votat in favoarea raportului.
Comitetul liderilor din Parlament urmeaza sa propuna membrii unui nou Consiliu de Administratie, care sa fie si el supus votului tot in plenul reunit. Realitatea TV anunta, pe surse, ca la conducerea interimara a TVR a fost propusa Irina Radu, pentru un mandat de sase luni.
Prezent la dezbaterea din Parlament, Tanase a declarat ca “situatia televiziunii nu mai este la indemana managerilor televiziunii. Situatia este atat de grava, lucru pe care in mai multe rapoarte catre Guvern si Parlament am facut vorbire, incat nu se poate rezolva printr-un sir masuri, nu exista o singura masura care sa salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern sa si le asume”.
Acesta a mentionat ca de-a lungul timpului au fost luate masuri care au afectat situatia financiara a televiziuni.
“Am venit la Televiziunea romana mostenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existand o majoritate de 70% (in Parlament – n.red.). Daca ne uitam la spiritul raportului rezulta ca nu ne-am preocupat si datoriile au crescut. Au crescut in lipsa unui cadru legislativ si a unor hotarari absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuit sa le ia. Din pacate, nu le-a luat”, a spus Stelian Tanase, citat de Mediafax.
Dragnea vrea “depolitizarea TVR”
Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, dupa votul din plen, ca propunerea coalitiei pentru sefia interimara a Televiziunii publice va fi “un om respectat din TVR”, care nu are niciun fel de apartenenta politica.
“Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru aceasta perioada de interimat nu va fi o propunere politica, va fi o propunere serioasa, un om respectat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenta politica si care pe aceasta perioada de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultura, cu Guvernul”, a mentionat Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, in perioada de interimat, presedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul si cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.
“Nu sunt de acord cu ce a spus un domn, un coleg, ca TVR nu trebuie sa aiba rating si TVR nu trebuie sa fie profitabila. Daca TVR nu are rating, inseamna ca nu se uita nimeni. Dimpotriva, este o televiziune cu traditie, la care se uita oamenii si vrem sa o ajutam sa scape de influenta politica. Acum legislatia prevede ca exista presedinte director general si vrem sa separam partea de management de partea de consiliu de administratie. Consiliul de Administratie trebuie sa fie un board care organizeaza un concurs, care desemneaza un manager, care se ocupa de partea executiva.
Este firesc sa avem o discutie cu guvernul pentru ca sunt datorii si in acest dialog despre soarta TVR nu poate lipsi Executivul”, a conchis Dragnea.

Vezi si

Prețurile RCA vor fi plafonate pentru 6 luni la nivelul din 28 februarie 2023

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de privind stabilirea tarifelor de primă …