Tuesday , October 4 2022

Statutul parlamentarilor, declarat neconstituţional de CCR

parlamentari

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în privinţa statutului parlamentarilor. Judecătorii au decis, pentru a patra oară, că legea care reglementează activitatea aleşilor este neconstituţională.
Statutul parlamentarilor este neconstituţional. Decizia a fost luată miercuri, în unanimitate, de către judecătorii Curţii Constituţionale.
Astfel, a fost admisă sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu în care se făceau critici referitoare la superimunitatea pe care parlamentarii şi-au introdus-o prin modificarea statutului.
Parlamentarii au prevăzut în propriul statut că, atunci când Parchetul cere reţinerea, arestarea sau percheziţia unui ales, solicitarea trebuie să cuprindă şi motivele concrete ce justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei.
Şeful statului spune că articolul în forma aceasta încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi cel potrivit căruia justiţia este unică, imparţială si egala pentru toţi. Modificările au fost făcute de parlamentari la începutul sesiunii legislative. De atunci, noul statut a mai fost verificat de judecătorii Curţii de două ori.
Legea statutului aleşilor se întoarce, aşadar, la Parlament.

Vezi si

Două dosare penale în cazul deputatului Bălășoiu: de act sexual cu un minor și de viol

Procurorii Parchetului General s-au autosesizat şi au început urmărirea penală in rem pentru act sexual …