Wednesday , June 16 2021

Statul Islamic pregăteşte noi atentate. Belgia şi Franţa iau măsuri de securitate

Autorităţile belgiene se tem că grupări de combatanţi ai Statului Islamic ar putea să comită noi acte teroriste în Europa. Belgia este prima dintre ţările vizate de jihadiştii Statului Islamic, urmată de Franţa, care ia noi măsuri sporite de securitate.
atacuri_paris

Probabilitatea cea mai mare de producere a unor atentate teroriste de amploare este Belgia, ţară care menţine starea de alertă teroristă. Franţa, lovită deja de două tragedii în urma atacurilor teroriste din 2015, unul în ianuarie, ce a vizat jurnaliştii de la săptămânalul francez Charlie Hebdo şi celălalt, din 13 noiembrie, care a vizat atacurile din Paris, pregăteşte măsuri sporite de securitate, pentru ca astfel de acte criminale să nu se mai producă, scrie presa belgiană.
Este foarte probabil ca Younes Abaaoud, fratele mai mic al organizatorului atentatelor teroriste din Paris, jihadistul belgian de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, ucis în 18 noiembrie 2015, în Franţa, la Saint-Denis şi despre care se crede că ar fi încă în Siria, să răzbune moartea acestuia organizând noi atacuri ale Statului Islamic în ţări din Europa.
Franţa a propus prelungirea cu cel puţin două luni a stării de urgenţă instituită după atentatele teroriste din Paris, soldate cu 130 de morţi, a informat, miercuri, premierul francez, Manuel Valls, citat de Le Figaro.
La rândul său, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a informat că unităţile de elită ale forţelor de ordine vor fi întărite, iar coordonarea acestora îmbunătăţită, pentru a nu se repeta evenimente tragice, cum au fost, de pildă, atentatele în masă, coordonate şi comise de jihadişti în Franţa.
Cazeneuve a mai informat că vor fi create noi unităţi ale Grupului de Intervenţie ale Jandarmeriei Naţionale (GIGN) şi ale RAID. Acestea vor acţiona şi în provincie, iar efectivele poliţiei pariziene împotriva infractorilor se vor dubla.
“În caz de ucidere în masă, numărul cel mai mare de victime se produce în primele minute ale unui atac terorist”, a mai explicat, miercuri, ministrul de Interne francez. “De aceea, trebuie acţionat cât mai repede cu putinţă”, a subliniat el.
Cu o zi înainte, presa internaţională anunţa că jihadiştii ar pune la cale noi atentate teroriste de amploare care ar viza staţiuni turistice cu plaje, în Europa.
 
 

Vezi si

Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului

Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului de plenul reunit al …