Wednesday , February 1 2023

Statul Islamic dezvolta tehnologia necesara pentru a dobori avioanele de pasageri

Luptatorii Statului Islamic au reusit sa isi dezvolte propriile baterii termice pentru rachete sol-aer, releva un nou raport.
avion

Bateriile au fost produse intr-o Universitate a Jihadului in capitala de facto a Statului Islamic, Raqqa, scrie The Independent.
Daca raportul se dovedeste real, dezvoltarea acestor baterii este semnificativa in contextul in care grupul poate dispune de vechile rachete pe care le-a obtinut si care in acest moment sunt inutilizabile din cauza bateriilor epuizate.
Statul Islamic a pierdut o treime din teritoriile ocupate in Irak si Siria pentru ca nu a putut riposta loviturilor aeriene ale Rusiei si coalitiei internationale conduse de SUA.
Teoretic, avioanele care bombardeaza pozitiile Statului Islamic ar putea fi in pericol, scrie sursa citata. Rachetele aflate in posesia Statului Islamic, detinute anterior de armata siriana, nu sunt totusi o amenintare pentru avioanele de lupta moderne.
O ingrijorare mai mare o reprezinta amenintarea la adresa avioanelor civile, daca Statul Islamic reuseste sa trimita aceste baterii sau instructiunile de fabricare a lor agentilor sai din intreaga lume.
Sky News a primit un material video de la rebelii din Armata siriana de Eliberare, gasit asupra unui luptator al Statului Islamic retinut cand traversa teritoriul controlat de ei.
Rebelii nu cunosteau cu precizie ce contine materialul, insa, la o privire mai amanuntita, infatiseaza o scoala din Raqqa unde oameni de stiinta au dezvoltat noile dispozitive.
In afara de bateriile de racheta sunt infatisate experimente cu masini-capcana telecomandate si “conduse” de manechine. Manechinele au mecanisme interne care imita “semnatura termala” a oamenilor.
Maiorul Chris Hunter, fost tehnician britanic din fortele speciale, s-a declarat “socat” de continutul materialului.
“Acest gen de inregistrare este clar facut pentru a da mai departe informatia – progresul in zonele de cercetare si dezvoltare (…) Ne ofera o imagine foarte buna cu privire la unde sunt ei acum, ce aspira sa faca si diversitatea tipurilor de amenintari cu care ne-am putea confrunta”, a spus acesta.
ziare.com

Vezi si

MAE le cere românilor aflați în Turcia să evite zonele turistice din Istanbul. „Risc ridicat de insecuritate”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care locuiesc sau călătoresc în oraşul …