Monday , February 6 2023

Statul Islamic ameninta Rusia intr-un nou clip de propaganda: Kremlinul va fi al nostru

SI

Statul Islamic a publicat pe Internet o inregistrare in care ameninta ca va lansa atacuri impotriva Rusiei “foarte, foarte curand”.
Inregistrarea, apartinand Al-Hayat Media Center, divizia media in limbi straine a Statului Islamic, este in limba rusa si de foarte buna calitate, arata Mashable. A fost postata pe Internet miercuri si consta intr-un montaj din inregistrari mai vechi (executii ale Statului Islamic, imagini din atacurile de la Charlie Hebdo din Paris).
In plus, in clip apare si un barbat care canta, in ruseste: “curand, foarte curand, sangele se va intinde ca un ocean… Europa tremura. Rusia se stinge de o moarte distrugatoare”.
Amenintarile impotriva Rusiei continua, Statul Islamic afirmand ca va “aduce inapoi Caucazul” si ca nu va mai permite ca “fortele intunecate” sa conduca “inca o data”. “Kremlinul va fi al nostru”, se mai arata in clip, “Uralii se vor intoarce”, “cei care nu sunt musulmani/necredinciosii vor tremura”. Statul Islamic mai promite ca pe pamant rusesc va fi instaurata sharia.
Inregistrarea, postata inclusiv pe YouTube, a fost indepartata de pe acest canal ulterior.
Clipul este facut public la doua saptamani de cand Statul Islamic a lansat un mesaj, in care isi asuma responsabilitatea pentru prabusirea unui avion Airbus A321-200 al companiei ruse Metrojet (cunoscuta si sub numele de Kogalamavia). Aparatul s-a prabusit in 31 octombrie, in peninsula egipteana Sinai, toate cele 224 de persoane aflate la bord pierzandu-si viata.
SUA, Marea Britanie si nu numai cred ca in avion a fost plasata o bomba, cel mai probabil in compartimentul pentru bagaje. Explozia acesteia a facut ca avionul pur si simplu sa se rupa in aer, inainte de a se prabusi. SUA au anuntat ca toate dovezile indica faptul ca in spatele atacului ar fi Statul Islamic.
Avionul implicat in accident efectua o cursa charter turistica intre statiunea egipteana Sharm el-Sheikh si orasul rus Sankt Petersburg. A decolat la ora locala 05:51, iar contactul radar a fost pierdut 23 de minute mai tarziu, cand avionul se afla la o altitudine de aproape 9.400 de metri.
La bord se aflau 214 rusi si 3 ucraineni, pasageri, si 7 membri ai echipajului. Dupa pierderea contactului radar, avionul a intrat intr-un picaj abrupt. Anterior, comandantul transmisese turnului de control ca are probleme cu echipamentele de comunicatie.
Rusia se confrunta cu terorismul, chiar la ea acasa, de zeci de ani. Este vorba de Cecenia, unde au fost purtate doua razboaie separatiste, iar luptele cu insurgentii islamici nu s-au terminat. Desi in ultima vreme regiunea a devenit mai stabila, ridicarea Statului Islamic si implicarea Rusiei in Siria fac ca temerile unor noi atacuri insurgente in Cecenia sa creasca.
Cecenii joaca un rol important in Statul Islamic. In gruparea terorista se estimeaza ca sunt intre 4.000 – 7.000 de oameni din fostele tari comuniste, fapt recunoscut chiar de Vladimir Putin. In Statul Islamic, rusii reprezinta al doilea cel mai mare grup format din luptatori straini, dupa tunisieni.

Vezi si

A murit Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a murit, luni, la vârsta de 83 de ani. “Sunt …