Friday , May 31 2024

Statul, învins în instanţă de sapte bolnavi. Va trebui să le asigure tratament gratuit de ultimă generaţie

bolnav

Statul a fost obligat în instanţă să asigure tratament gratuit de ultimă generaţie pentru şapte bolnavi care au dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii au admis cererea pacienţilor de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale, care obligă statul să acorde aceste tratamente.
Decizia este foarte importantă pentru cei şapte pacienţi cu boli grave, pentru care nu existau alternative de tratament în România.
Ei au cerut alte tratamente, în condiţiile în care exista o decizie a Ministerului Sănătăţii de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite, astfel încât acestea să fie disponibile bolnavilor. Însă oficialii ministerului au motivat că este o procedură de durată, care se va finaliza în toamnă.
Pacienţii spun, însă, că au nevoie în acest moment de medicamente, pentru a putea supravieţui şi de aceea au decis să dea în judecată Ministerul Sănătăţii.
Ai au introdus în instanţă două acţiuni, una prin care au solicitat actualizarea listei de medicamente comepensate şi gratuite, şi o alta în care au cerutacordarea imediată a tratamentului, până când la finalizarea primului proces.
Ei au obţinut câştig de cauză cu privire la cea de-a doua acţiune, astfel că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au emis ordonanţa preşedinţială prin care obligă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să le acorde tratamentele imediat.
Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului. Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea a doar 17 medicamente pentru pacienţii care suferă de boli rare.
digi24.ro

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …