Sunday , January 29 2023

Nuntile si botezurile sunt interzise in toata tara. Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile

Evenimentele private, precum nunți, botezuri, în spațiile deschise și închise vor fi interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri, a anunțat șeful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

„Este foatre greu să se respecte regulile. Nu se poartă masca, pentru că asta e natura evenimentului, oamenii mai dansează. Soluția cea mai bună de protecție și necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt sursă de transmitere”, a spus Arafat.

El a precizat că botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale pentru aceste ceremonii. Acestea se pot desfășura în prezența a cel mult 16 persoane.

„Este vorba despre mesele festive”, a precizat el.

„Dacă situația se îmbunătățește se poate reveni asupra acestui lucru”, a adăugat Arafat.

Nelu Tătaru și Raed Arafat au transmis, marți seară, noi decizii luate în CNSU. Printre acestea, nunțile și botezurile vor fi interzise la nivelul întregii țări în perioada următoare, până când se va înregistra o scădere a numărului de infectări.

Cei doi au anunțat noi reguli și pentru teatre, cinematografe și restaurante, în funcție de indicele de infectare și răspândirea coronavirusului în comunitate.

Nelu Tătaru:

S-a clarificat aspectul indicilor. Datele de la Evidența Populației sunt luate în calcul. După cum ați putut vedea, și la nivel european se prevede un trend ascendent. Raportăm aici creșterea numărului de cazuri în Alba, Bacău, Timiș, București, Prahova, Iași. Astăzi la CNSU s-a luat decizia prelungirii stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.
Luăm numărul de cazuri de infectări din ultimele 14 zile, la mia de locuitori, și scoatem focarele.
Școlile sunt foarte bine reglementate pe scenarii.

Raed Arafat:

Unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii este obligatorie în zonele aglomerate. Când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise.
În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată.
Evenimentele private sunt interzise pe plan național până vom vedea o scădere a cazurilor.
La campania electorală se reduce numărul participanților la 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior.
Vorbim de evenimente unde nu se respectă regulile, care devin un loc unde se răspândește virusul. Soluția cea mai bună este de protecție, de oprire a evenimentelor. Dacă situația se îmbunătățește se poate reveni la acest lucru.
Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face, dar cu un număr limitat de oameni. Vorbim de festivități, de evenimente private din afara lăcașelor de cult.
(Sunt mulți politicieni care s-au infectat în timpul evenimentelor electorale) De aceea s-a decis reducerea numărului de persoane care participă la evenimente în interior și exterior.

surse: Digi24, G4Media

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …

No comments

  1. cumetriile sunt interzise, botezul pruncilor este alceva.