Saturday , April 20 2024

Stare de alertă! Raed Arafat: În zona Baraolt există riscul de rupere a digului. Oamenii refuză să plece din case

inundatii

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi dimineaţă, că în judeţul Covasna, în zona Baraolt, există în continuare riscul de rupere a digului, deşi apele sunt în scădere, şi că în localitatea Căpeni s-a reuşit cu greu evacuarea unei mici părţi din populaţie, foarte mulţi localnici refuzând să plece din case. El a spus că oamenii nu înţeleg că se pot transforma în victime, iar autorităţile locale sunt “ezitante” în a lua decizia evacuării forţate.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna, peste 40 de pompieri militari, 25 de pompieri civili, 25 de jandarmi si patru politisti au intervenit, miercuri seara, pentru evacuarea satenilor ale caror locuinte erau in pericol din cauza riscului de rupere a digului de protectie.
Localnicii care nu se pot adaposti la rude au fost dusi la caminul cultural si la sala de sport.
La nivel local s-a dispus evacuarea preventiva a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinte.
Decizia a fost luata de autoritatile locale si de prefectul judetului, de comun acord cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, pe baza informatiilor primite de la specialistii in gospodarirea apelor.
“În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului, se fac evaluări la acest moment. Apa este în scădere, dar riscul nu este eliminat. Cu greu s-a reuşit pe parcursul nopţii evacuarea unei părţi mici din populaţie. Foarte mulţi au preferat să rămână în zona de risc şi nu înţeleg că dacă se rupe digul se pot transforma în victime”, a declarat Raed Arafat.
Întrebat dacă va fi luată decizia evacuării forţate a oamenilor, Arafat a spus că o astfel de hotărâre ar trebui luată în comitetul local sau judeţean şi că toată lumea este “ezitantă” să ia astfel de decizii, chiar dacă DSU a recomandat evacuarea forţată.
“Pe viitor trebuie evitată situaţia ca populaţia să rămână în zona de risc si noi să păzim şi să îi evacuăm când se rupe digul”, a afirmar Raed Arafat.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, joi dimineaţă, pentru News.ro, că la acestă oră debitele sunt în scădere, iar specialiştii de la gospodărirea apelor fac o nouă evaluare, pentru a stabili dacă mai există pericol ca digul să cedeze.
El a precizat că apele râului Olt au trecut peste dig, în unele porţiuni, dar nu există gospodării inundate, apa ajungând la o distanţă de aproximativ 800 de metri de prima casă, drumurile fiind însă inundate.
Conform sursei citate, doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din Baraolt. “Mulţi dintre localnici au mers cu mijloace proprii la rude sau la prieteni, iar 39 au refuzat să plece”, a mai spus reprezentantul ISU Covasna.
La operaţiunile derulate pe parcursul nopţii a fost prezent şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, care se află în continuare în zonă.
Miercuri seară, autorităţile locale hotărâseră evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe şi cazarea acestora la căminul cultural şi la sala de sport din Baraolt, în condiţiile în care există riscul ca digul de protecţie din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii pe râul Olt.
Ministrul Apelor, Ioan Deneş, spune că situaţia din localitatea Căpeni (Covasna), unde exista riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt, s-a “ameliorat”, dar există în continuare o porţiune critică de aproximativ 30 de metri, iar acolo a fost supraînălţat digul cu saci de nisip. El a spus că localnicii au refuzat evacuarea, pe parcursul nopţii, invocând să aibă grijă de bunuri, dar în cazul în care “pericolul este iminent” vor pleca.
Ioan Deneş, care se află la faţa locului, a afirmat că autorităţile rămân în stare de alertă chiar dacă debitul Oltului a început să scadă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că situaţia este monitorizată în permanenţă şi au fost mobilizate forţe importante de intervenţie atât din cadrul instituţiei, al pompierilor voluntari, Jandarmeriei şi Poliţiei, cât şi al ISU Mureş şi ISU Bacău, care au venit cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.
Primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, localitate de care aparţine satul Căpeni, a declarat, pentru AGERPRES, că o parte dintre localnici refuză să îşi părăsească locuinţele şi şi-au asumat prin semnătură această decizie. El a mai spus că, dacă digul se va sparge, autorităţile vor recurge la evacuare forţată, persoanele respective urmând să fie găzduite provizoriu în incinta sălii de sport din localitate.
 
 
 
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …