Friday , September 17 2021

Spotul "USL traieste" interzis la televizor de CNA, cu 3 zile inainte de alegeri

USL traieste

Spotul “USL traieste” a fost interzis de la difuzare pe posturile de televiziune, printr-o decizie luata, joi, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), care a considerat ca acest clip incalca legislatia audiovizualului privind informarea corecta a publicului.
Consiliul National al Audiovizualului a analizat, joi, spotul “USL traieste”, difuzat pe mai multe posturi de televiziune, printre care Antena 3 si B1 TV.
Radu Calin Cristea, membru al CNA, a spus ca pentru desfiintarea unei aliante politice trebuie sa existe o plangere la tribunal. “Tribunalul sa puna pe rol aceasta situatie si sa constate ca USL nu mai exista ca alianta politica si, in baza acestei sentinte definitive a tribunalului, intr-adevar alianta din punct de vedere juridic sa fie denuntata, sa fie validata inexistenta ei”, a spus acesta. De asemenea, acesta a precizat ca “Autoritatea Electorala Centrala nu s-a pronutat asupra acestei spete si nu exista o decizie la nivel national”.
Totodata, Rasvan Popescu, un alt membru al CNA, a cerut in sedinta de joi sa se vizioneze un alt spot, “USL nu mai traieste”, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, precizand ca acel clip exista pe o retea de socializare si a fost preluat de televiziuni in dezbaterile electorale. “In dezbateri a fost prezentat ca un raspuns al PNL, dar nu exista spoturi cu acest continut”, a mai spus Iorga.
Pe de alta parte, Narcisa Iorga a spus ca “au existat nenumarate interventii ale presedintelui PNL, Crin Antonescu, prin care spune ca aceasta sintagma (“USL traieste”, n.red.) este o minciuna”.
“Este o informatie falsa, transmisa prin intermediul unui spot publicitar politic, care trebuie sa intre in legalitate incepand de astazi (joi, n.red.), avand in vedere ca mai sunt trei zile de campanie”, a mai spus Narcisa Iorga.
In acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, a intrebat daca exista o sesizare din partea vreunei institutii sau parti care considera aceasta sintagma ca fiind incorecta. “Din partea Biroului Electoral Central am primit vreo informare? (…) Nu au existat. Va reamintesc ca decizia Birourilor Electorale Judetene (BEJ, n.red.) se refera strict la afise, asa spune legea. Legea nu vorbeste de spoturi audio-video, respectiv deciziile BEJ. Atata vreme cat nu avem informare din partea Biroului Electoral Central ca alianta aceasta nu are voie sa foloseasca aceasta sintagma, nu inteleg de unde este vorba de informare incorecta”, a spus Gubernat.
Narcisa Iorga a precizat ca au existat declaratiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, dar si cea a reprezentantilor liberali privind iesirea PNL de la guvernare si desfiintarea USL. “Nu cred ca trebuie sa punem la indoiala ca USL nu mai traieste in sensul de alianta politica intre PSD si PNL pentru guvernare. S-a retras PNL de la guvernare”, a mai spus aceasta.
Astfel, Narcisa Iorga a propus intrarea in legalitate a spotului, sanctiunea fiind aprobata cu sase voturi “pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda si Cristina Trepcea) si trei “impotriva” (Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea).
Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 93 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia “Comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale”.

Vezi si

CCR va judeca sesizarea premierului Cîțu pe tema moțiunii după congresul PNL, în 28 septembrie

Mai exact, decizia va fi anunțată în 28 septembrie, când a fost fixat termenul pentru …