Saturday , July 13 2024

Spionii de la Black Cube și-au recunoscut faptele

black cube

Spionii din dosarul Black Cube și-au recunoscut faptele în fața procurorilor DIICOT și și-au negociat pedepsele în acordul de vinovăție, acord care a ajuns în instanță.
Avocații suspecților au negociat ca aceștia să primească o pedeapsă de 3 ani cu suspendare.
În luna august, procurorii au făcut audieri și în Israel. Doi procurori s-au întors în țară cu probe importante. Ar fi reușit să stea de vorbă și cu reprezentanți ai firmei Black Cube, firma acuzată că și-a trimis doi angajați în România pentru a o spiona pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
Pe lista angajaților Black Cube se aflau și alte persoane publice din România.
Șefa DNA a declarat însă că tentativa de spionaj la adresa ei nu a reușit.
„Mail-urile mele şi ale familiei nu au fost sparte. Din verificările pe care le-am făcut nici măcar nu s-a încercat acest lucru. Au fost doar telefoane care au fost date în mod repetat şi insistent familiei şi prietenilor apropiaţi. Este o anchetă în derulare la DIICOT. Sper să afle cât mai repede şi cât mai complet adevărul. Cu siguranţă sunt implicate persoane pe care noi le-am investigat sau persoane care susţin persoanele pe care noi le-am investigat”, a declarat șefa DNA.
Trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar: Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.
Potrivit DIICOT, Ron Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
Pe David Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.
Ei au conspirat cu un fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii pentru spionarea şi compromiterea procurorului-şef al DNA, dar planul a fost dejucat de DIICOT, însă în acest moment este foarte greu de identificat beneficiarul real al acţiunilor Black Cube pe teritoriul României.
Daniel Horodniceanu, procuror-şef al DIICOT, a declarat că sunt câteva piste și a admis că Sebastian Ghiţă a dat declaraţii în acest dosar, dar că adresa de email [email protected] nu apare însă în dosar.
Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus, şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence.
digi24.ro

Vezi si

Marcel Ciolacu, despre creșterea TVA: Este exclus

Premierul Marcel Ciolacu a comentat vineri zvonurile legate de creșterea TVA începând de anul viitor. …