Saturday , April 20 2024

Specialiştii avertizează: radiaţiile din gaura de ozon sunt un pericol pentru sănătate

Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, a declarat că subţierea stratului de ozon va avea efecte asupra sănătăţii populaţiei, adăugând că statisticile arată că o diminuare cu numai 1% face să crească tot cu 1% incidenţa cazurilor de cancer de piele.
“Eu nu aş fi atât de sigur ca meteorologii că pericolul nu există, în condiţiile în care au fost antrenate 16 institute din 8 state şi 30 de staţii de măsurare, care arată o diminuare cu 50% a stratului de ozon”, a explicat la Realitatea TV Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti.
“Statisticile arată că o diminuare cu numai 1% face să crească tot cu 1% incidenţa cazurilor de cancer de piele. De asemenea, este afectată vederea, celelalte vieţuitoare şi se relantizează procesul de fotosinteză. Specialiştii străini spun că în perioadele respectiva în care aşa zisă gaură în stratul de ozon este activă deasupra unei localităţi este bine să se evite ieşirea în aer liber şi să ne protejăm de soarele de primăvară”, a adăugat el.
Şi medicii spun că trebuie să luăm măsuri în ceea ce priveşte expunerea la soare.
“Dacă vorbim de radiaţiile solare, de cele din spectrul vizibil care reprezintă circa 40% din aceste radiaţii, au efect benefic, sanogen. Vorbesc de efectul antidepresiv sau de efectul de sinteză al vitaminei D, pentru prevenţia rahitismului. Dacă vorbim de radiaţiile ultraviolete, da, începem să avem probleme, în ceea ce priveşte radiaţiile A,B şi C. De multe ori vorbim de foto sensibilitate, fotoalergii, de fototoxicitate, de fenomene de îmbătrânire a pielii şi de posibilitatea inducerii unor cancere “, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
“Expunerea la orele de vârf fără a lua măsurile de protecţie necesare, fără a utiliza ochelarii de soare, pălărie, îmbrăcăminte adecvată, duce la aceleaşi riscuri. Să nu uităm de cremele cu acel factor de protecţie cât mai ridicat, care pot preveni aceste lucruri negative. În plus o alimentaţie bogată în vitamina A, C, şi E previne acumularea de radicali liberi care au multe efecte toxice în cazul radiaţiilor solare. Măsurile nu sunt niciodată suficiente, dar sunt corelate cu sensibilitatea fiecărei persoane”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.
Ultimele predicţii ale institutului, bazate pe informaţiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, constau în faptul că stratul subţire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est, în zilele de 30 şi 31 martie.
“Asupra Arcticii este un fenomen mai rar ce se întâmplă. Dar, la început de primăvară masa de aer rece, situat deasupra Arcticii, se deplasează spre sud şi afectează Europa de Nord şi America de Nord. Ce s-a întâmplat? Ca urmare a temperaturilor deosebit de joase s-a stimulat reactivarea clorului din clorofluorocarboni, iar acesta la altitudine înaltă a distrus stratul de ozon”, a explicat Mircea Duţu. (sursa: realitatea.net)

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …