Sunday , February 5 2023

S&P menține ratingul Romaniei. Perspectiva urma sa fie negativa, dar, la cererea Guvernului, va fi anuntata peste două săptămâni

România a solicitat apel la decizia de evaluare a ratingului S&P Global Ratings și agentia a acceptat acest apel. Peste două săptămâni va fi comunicată perspectiva. Se pare că urma să fie negativă, dar promisiunea autorităților de modificare a OUG 114 au convins agenția să mai aștepte puțin.

Agenția de rating Standard & Poor’s și-a menținut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină și locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, conform unui anunț făcut vineri. Perspectiva este atacată de către Guvernul României, iar un răspuns la apel va fi dat peste două săptămâni.

„Ratingurile pentru România continuă să fie susținute de nivelurile moderate ale datoriei externe private și publice, precum și de perspectivele de creștere sănătoase”, subliniază analiștii S&P Ratings.

În opinia acestora, eficacitatea instituțională a României „rămâne slabă, ceea ce limitează ratingurile”.

„În timp ce România continuă să beneficieze de poziții solide fiscale și externe, credem că, în special, lărgirea deficitelor fiscale și externe ar putea să mănânce în timp aceste tampoane și să facă economia românească din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creștere”, au subliniat analiștii celei mai mari agenții de rating.

Reprezentanții Guvernului de la București s-au arătat nemulțumiți de deciziile agenției, astfel încât au făcut un apel.

„România a făcut recursul la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că condițiile pentru formularea unui astfel de apel au fost îndeplinite în conformitate cu politicile și procedurile sale. În consecință, ne vom abate de la calendarul nostru pentru 2019 din EMEA în ceea ce privește datele pentru anunțarea ratingul datoriilor suverane, regionale, guvernamentale și locale, pentru a soluționa apelul. Planificăm să soluționăm apelul în două săptămâni”, au explicat reprezentanții S&P Global Ratings.

Agenția nu a detaliat conținutul apelului făcut de România, dar a explicat care sunt regulile de formare a comitetului.

„În conformitate cu politicile și procedurile noastre relevante, Comitetul de evaluare a fost compus din analiști calificați să voteze în comitet, cu suficientă experiență pentru a reda nivelul adecvat de cunoștințe și înțelegere a metodologiei aplicabile. La debutul comisiei, președintele a confirmat că informațiile furnizate Comitetului de evaluare de către analistul primar au fost distribuite în timp util și că acestea erau suficiente pentru ca membrii comitetului să ia o decizie în cunoștință de cauză”, au subliniat reprezentanții S&P Global Ratings.

După ce analistul primar a făcut observații de deschidere și a explicat recomandarea, Comitetul a discutat factorii cheie de rating și problemele critice în conformitate cu criteriile relevante. Factorii de risc calitativi și cantitativi au fost luați în considerare și discutați, analizând istoricul și prognozele.

„Președintele a dat asigurări că fiecare membru cu drept de vot și-a putut exprima opinia. Președintele sau reprezentantul a revizuit proiectul de raport pentru a asigura coerența cu decizia Comitetului. Punctele de vedere și decizia comitetului de rating sunt rezumate în raționamentul și perspectivele de mai sus. Ponderea tuturor factorilor de rating este descrisă în metodologia utilizată în această acțiune de rating”, au precizat reprezentanții S&P.

Rezumatul evaluărilor făcut de Comisia de evaluare este următorul: evaluarea instituțională – 4; evaluarea economică – 3; evaluarea externă – 3; evaluarea fiscală, flexibilitatea și performanța – 4; evaluarea fiscală, povara datoriei – 3; evaluarea monetară – 3.

„Anumiți termeni utilizați în acest raport, în special anumite adjective folosite pentru a ne exprima punctul de vedere asupra factorilor relevanți de evaluare, au înțelesuri specifice care le sunt atribuite în criteriile noastre și, prin urmare, ar trebui citiți în legătură cu astfel de criterii”, au subliniat reprezentanții S&P.

Vezi si

Wizz Air suspendă cinci curse de pe aeroporturile din România, patru dintre ele spre orașe din Italia

Wizz Air va suspenda în cursul lunii martie 2023 cinci rute spre și dinspre aeroporturile …