Thursday , September 29 2022

UPDATE: Sotia ministrului Finantelor, urmarita penal in dosarul Carpatica Asigurari. "O ciufuta si o nebuna" – asa o descrie Laura Chitoiu pe o colega (interceptari)

chitoiu
Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor
UPDATE: Potrivit procurorilor DNA citati de Mediafax, Marian Mirzac, fost director al Carpatica Asig in 2012-2013 si membru in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, ar fi intervenit in iulie 2013 la Laura Chitoiu pentru ca aceasta sa promoveze, “cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale”, pe Ina Crudu in functia de director general al societatii Carpatica Asig SA. Mirzac i-ar fi cerut Laurei Chitoiu nu doar sa devanseze data interviului pentru functia de director, ci si sa modifice structura comisiei de examinare, astfel ca in aceasta sa nu existe persoane sa nu puna intrebari incomode, astfel ca examinarea sa aiba un rezultat sigur.
Procurorii au dat publicitatii si transcrierea unei discutii intre Mirzac si Laura Chitoiu. Iata cateva fragmente, conform Mediafax:
“Chitoiu Laura: Auzi, uite, sti de ce te-am sunat? Am … am vorbit pentru maine, ca maine, la zece, vine aia de la Sibiu …
Mirzac Marian: Da.
Chitoiu Laura: Si, am vorbit cu…. i-am zis sa nu-i zica nimic lu’ babaciunea aia si …
Mirzac Marian: Da.
Chitoiu Laura: Pentru ca aia e o ciufuta si o nebuna si spune si peste tot si pune si niste intrebari idioate. N-are rost sa te complici cu proasta aia.
Mirzac Marian: Da. Asa si …
Chitoiu Laura: Si i-am zis lu…. a zis ca vrea sa vina, da’ o sa-i spuna lu’ aia ca: domne, m-a sunat acum dimineata si nu erati aici si trebuia repede si m-am dus io. Saracu-i era frica, iti dai seama.
Mirzac Marian: Mha.
Chitoiu Laura: Si ca daca ma-ntreaba pe mine aia, sa stiu ce sa-i spun.
Mirzac Marian: Pai aia …
Chitoiu Laura: Si zic: tu nu ma vezi pe mine? Dobitoaca aia nu ma-ntreaba nimic, ca daca ma-ntreaba, io o trosnesc imediat, io nu vorbesc cu aia. Stii?
Chitoiu Laura: Mha. Asa si … asta, ca, d-asta de fapt te sunasem. Ti-am zis ca vine …., ma rog, cu frica, cu nu stiu ce …
[…] Chitoiu Laura: Da, e una batuta-n cap, n-are ce intrebari sa puna, ca ea, pe juridic, ce intrebari sa puna?
Mirzac Marian: Da. E nu, nu …”

Laura Elena Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, este urmărită penal într-un dosar legat de asigurări. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu. Soţia ministrului de Finanţe este director în cadrul ASF.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de CHIȚOIU LAURA ELENA, director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (A.S.F) la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, se arată în comunicatul DNA.
“Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăți de asigurări) învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări. Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.
În acest fel, Chițoiu Laura Elena și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcția de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenția un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorității de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări.
La data de 28 ianuarie 2014, învinuitei Chițoiu Laura Elena i s-au prezentat acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. În cauză sunt cercetate și alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul DNA.
 

Vezi si

Guvernul prelungește compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Executivul va prelungi, joi, perioada în care prețurile la carburanți …