Thursday , July 25 2024

Șoșoacă și Lazarus nu au fost primiți în grupul suveranist nou-înființat în Parlamentul European

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi-a unit miercuri forţele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma noul grup europarlamentar Europa Naţiunilor Suverane, a cărui înfiinţare a fost anunţată marţi de liderul partidului ultranaţionalist şi xenofob ceh SPD, Tomio Okamura, însă a respins cererea de aderare a eurodeputaţilor S.O.S. România, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, relatează Reuters.

„La cererea noastră, grupul a respins cererea partidului SOS România de a adera”, a declarat Laszlo Torozckai, membru al partidului ungar Patria Noastră, într-o postare pe social media ce anunţa formarea noului grup politic din Parlamentul European. Acesta nu a precizat care a fost motivul refuzului.

Grupul intitulat Europa Naţiunilor Suverane îşi va lua locul în Parlamentul European alături de grupul Patrioţii pentru Europa, condus de Rassemblement National (RN) din Franţa şi de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban.

Premierul Georgia Meloni din Italia, care conduce grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR), celălalt grup de dreapta dură din PE, a pierdut membri în favoarea Patrioţilor săptămâna trecută.

Pe lângă AfD, grupul Naţiunilor Suverane va include partide mici din Bulgaria, Franţa, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia şi Ungaria. Cu 28 de eurodeputaţi, acesta va fi mult mai mic decât grupul rival Patrioţii, care are 84 de membri.

Fragmentarea flancului de extremă dreapta din Parlamentul European, din ce în ce mai aglomerat, reflectă îndoielile profunde pe care partidele naţionaliste din Europa le au cu privire la colegii lor ideologici din ţările vecine, ceea ce face dificilă formarea unei alianţe transfrontaliere, comentează Reuters.

AfD, ale cărui opinii anti-imigraţie şi scepticism cu privire la sprijinul acordat Ucrainei nu diferă prea mult de agenda partidului conduss de Marine Le Pen, a fost repudiat de partidul francez înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie din cauza faptului că un deputat AfD nu a condamnat suficient de ferm trecutul nazist al Germaniei.

Pentru a forma o nouă grupare politică în Parlamentul European, care are 720 de membri, sunt necesari 23 de eurodeputaţi care să reprezinte cel puţin un sfert din cele 27 de state membre ale UE. Grupurile se bucură de anumite privilegii legislative şi financiare.

sursa: Agerpres

Vezi si

 3 drone rusești au intrat noaptea trecută în România

Forțele ucrainene au distrus 25 de drone rusești de atac din cele 38 lansate peste …