Saturday , July 20 2024

Sorin Roşca Stănescu, acuzat de ANI de fals in declaratii. Nu ar fi declarat bani din conturi straine

srs

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, după ce acesta nu şi-a trecut în declaraţiile de avere conturi ale copiilor lui deschise la bănci din România şi Elveţia, unde deţine 63.000 de euro şi 177.000 de franci elveţieni. De asemenea, Sorin Roşca Stănescu a fost declarat incompatibil de ANI.
Potrivit unui comunicat al ANI, Sorin Roşca Stănescu nu a menţionat în declaraţiile de avere depuse la 19 decembrie 2012 şi 4 martie 2013 valoarea activelor financiare deţinute de copiii minori ai acestuia la bănci aflate atât pe teritoriul României, cât şi în Elveţia.
Valoarea totală a depozitelor nemenţionate de Sorin Roşca Stănescu în declaraţiile de avere şi care se regăsesc la băncile aflate pe teritoriul României este de 63.638 euro, iar valoarea conturilor deschise la o instituţie bancară din Elveţia este de 177.035 franci elveţieni.
De asemenea, ANI a sesizat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, având în vedere existenţa indiciilor temeinice privind posibila încălcare de către Sorin Roşca Stănescu a Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.
Pe de altă parte, ANI susţine că Sorin Roşca Stănescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 16 aprilie 2013, deoarece a deţinut simultan calitatea de senator şi funcţia de administrator în cadrul S.C. AERO MARINA CLUB S.R.L.
Potrivit ANI, Sorin Roşca Stănescu nu a respectat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora: “Calitatea de senator […] este […] incompatibilă cu funcția de […] administrator […] la societățile comerciale […]”.
“Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia mai arată că Sorin Roşca Stănescu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, iar senatorul liberal a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …