Friday , December 8 2023

Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au fost trimişi în judecată

Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, în dosarul în care sunt acuzaţi de favorizarea lui Nicolae Popa.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică i-au trimis în judecată, în 12 octombrie, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi pe Octavian Ţurcan, pentru favorizarea infractorului, precum şi pe Alexandru Stoian, pentru complicitate la această infracţiune, se arată într-un comunicat de joi al Parchetului instanţei supreme.
Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, “convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.
“Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie”, potrivit procurorilor.
În acest scop, arată procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu a identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.
De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.
După arestarea, lui Nicolae Popa, în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian “au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România”, mai arată procurorii. Aceştia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, “pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalului Bucureşti.
Luni, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost la Parchetul instanţei supreme, unde a semnat procesul verbal că a luat la cunoştinţă învinuirile, el spunându-le procurorilor că nu vrea să studieze materialul de urmărire penală.
Şi omul de afaceri Octavian Ţurcan a fost, luni, la Parchetul instanţei supreme pentru a studia materialul de urmărire penală.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după o săptămână de detenţie. El a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …

One comment

  1. Prabusirea FNI este in transa legatura cu activitatea de excroc exercitata de Vantu,el a incasat cea mai mare poarte din suma depusa de cetateni.Pana acum,numai Maria Vlase plateste cu inchisoarea,ceilalti–printre care in primul rand Vantu– se bucura de libertate si fac comentarii in presa.Consider ca nu este intamplator acest lucru,sunt angrenati in prabusirea FNI si alti demnitari,unii chiar de prim rang.