Thursday , April 18 2024

Sorin Ovidiu VANTU – RETINUT: "Când Băsescu va pierde o bătălie, să-l văd în locul meu"

Sorin Ovidiu Vântu a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore, în urma audierilor care s-au încheiat în jurul orei 12:30. La ieşirea de la Parchet, omul de afaceri a făcut o singură declaraţie:  “Atunci când Băsescu va pierde o bătălie, să-l văd în locul meu”.

Zece percheziţii se desfăşoară la această oră în cazul fugii fostului director Gelsor, Nicolae Popa. Mai multe persoane sunt audiate la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre acestea se numără şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Potrivit unor surse judiciare citate de Antena 3, printre locuinţele unde se efectuează descinderi, se numără cele ale lui Sorin Ovidiu Vântu şi preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Liviu Luca. Totodată, este percheziţionată locuinţa lui Octavian Ţurcan, care ar fi intermediat tranzacţii între Vântu şi Popa, după fuga acestuia.
“Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare
cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate  de 15 ani”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.
“În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae. În cursul zilei de astăzi, sunt în derulare percheziţii în 10 locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în comunicat.
Nicolae Popa, condamnat la 24 de ani de detenţie
Procesul în care a fost judecat Nicolae Popa a fost considerat cel mai greu din sistemul judiuciar românesc. Dosarul s-a încheiat cu sentinţe însumate de 100 de ani pentru inculpaţi. Principalul inculpat, Ioana Maria Vlas, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, dar cea mai mare pedeapsă o are de executat Nicolae Popa:  24 de ani de detenţie. La data sentinţei, fostul director al grupului de firme
Gelsor nu se afla în ţară şi era dat în urmărire.
Toate persoanele cercetate în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii au fost condamnate la pedepse cu închisoarea. Fostul director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, Nicolae Popa a primit în lipsă 24 de ani de detenţie pentru înşelăciune.
Din anul 2000, Popa este plecat din România şi a fost dat în urmrire generală.  Procurorii au făcut cercetări şi asupra persoanelor care l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa să fugă din România. Până la urmă, fostul director al Gelsor  a fost arestat la Jakarta, în Indonezia.
Autorităţile române au pregătit ani de zile documentaţia necesară extrădării acestuia. Ministerul Justiţiei a fost informat oficial de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, în baza unui mandat emis de autorităţile judiciare române după ce hotărârea judecătorească de condamnare în cazul lui, în dosarul FNI a rămas definitivă în 2009. Deşi între autorităţile române şi cele indoneziene există un acord de cooperare privind extrădările, Popa este aşteptat şi acum în ţară, pentru a-şi executa pedeapsa.
Două din cele mai importante nume care se leagă de procesele  FNI Şi FNA u sunt cele ale lui Sorin Ovidiu Vântu şi al Ioana Maria Vlas.
Persoanele inculpate în dosarul FNI au fost acuzate că au creat un prejudiciu de aproape 4 miliarde de lei vechi, unui număr de 260.000 de investitori. Instanţa Tribunalului Bucureşti a hotărît despăgubirea a peste 120.000 de păgubiţi.

Vezi si

Eurobarometru: 74% dintre români spun că intenționează să voteze la alegerile europene

România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la alegerile …