Sunday , September 25 2022

Sondaj IRES: Ponta, politicianul preferat al românilor. Antonescu pierde din popularitate

Victor Ponta se află pe primul loc în topul politicienilor preferaţi de români, Crin Antonescu a pierdut foarte mult din popularitate, iar USL este dată drept câştigătoare a alegerilor parlamentare din luna decembrie. Potrivit ultimului sondaj IRES, românii sunt sceptici în privinţa unei coabitări post-alegeri între Traian Băsescu şi Guvernul Ponta, în timp ce 58% dintre cei chestionaţi cred că Băsescu nu-l va nominaliza pe Ponta premier dacă USL va câştiga alegerile.
La întrebarea care este omul politic preferat, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi l-au indicat pe Victor Ponta – 24%. Premierul este urmat de preşedintele Traian Băsescu şi liderul PNL, Crin Antonescu, fiecare cu 17%, Dan Diaconescu – 11% şi Ion Iliescu şi Mihai Răzvan Ungureanu, fiecare cu 6%.
Conform cercetării, Ponta a înregistrat un salt spectaculos în topul popularităţii faţă de decembrie 2011, în timp ce Crin Antonescu a scăzut . În decembrie anul trecut, Crin Antonescu se afla pe primul loc cu 24%, urmat de Traian Băsescu – 13%, Dan Diaconescu – 10%, Victor Ponta – 8% şi Mircea Geoană – 6 %.
Întrebaţi cine cred că va câştiga alegerile parlamentare, USL sau PDL, 62% dintre cei chestionaţi au spus USL şi doar 24% au răspuns PDL. PP-DD se află pe poziţia a treia cu 2%. 11% nu ştiu, 1% nu au răspuns, 1% au spus “nimeni”.
84% dintre cei intervievaţi au spus că vor merge să voteze la parlamentare, 11% nu vor vota, 4% nu ştiu.
Pe de altă parte, 58% dintre participanții la studiu sunt de părere că Traian Băsescu nu îl va desemna premier pe Victor Ponta dacă USL va câștiga alegerile din această toamnă. 35% spun că da, iar 7% nu ştiu.
Totodată, 75% dintre respondenți cred că scandalurile de pe scena politică vor continua în acestă toamnă și doar 1 din 5 participanți sunt de părere că Traian Băsescu va coabita cu Guvernul Ponta.
45% nu cred că USL va mai încerca, în această toamnă, o nouă procedură de suspendare a președintelui Traian Băsescu, în timp ce 39% cred că da, iar 16% spun că este posibil.
De asemenea, 58% dintre cei chestionați sunt de părere că USL va obține la alegerile parlamentare peste 50% din voturi, 61% susţin că USL va rezista după această toamnă, faţă de 31% care cred că USL se va rupe.
În ceea ce priveşte prezidenţialele, 66% dintre respondenţi cred că Mihai Răzvan Ungureanu va fi nominalizat candidat al PDL și al coaliției de dreapta pentru alegerile prezidențiale, 66% cred că Sorin Oprescu are șanse să candideze pentru Președinție în 2014, iar 54 % spusn că Crin Antonescu va rămâne candidatul USL pentru alegerile prezidențiale.
În plus, 46% dintre respondenți susţin că alegerile prezidențiale se vor face la termen,  în timp ce 30% cred că acestea vor avea loc înainte de termen.
64% dintre respondenți cred că PP-DD va intra în Parlament, în timp ce 62% estimează că PRM nu va mai intra în Parlament după alegerile din această toamnă.
Cât privește intrarea României în Spațiul Schengen, 65% dintre cei chestionați cred că aceasta va fi amânată.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.312 indivizi de 18 ani și peste şi are o eroare maximă tolerată de ± 2,8%.
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI şi au fost realizate pe 10 septembrie 2012.

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …