Thursday , September 29 2022

Soarta Greciei se decide in aceasta seara: Anunt triumfator din partea elenilor

tsipras bruxelles

Ministrul elen al Economiei, Giorgos Stathakis, a anuntat, luni, ca e de parere ca noile propuneri ale Greciei sunt pe placul creditorilor.
Intr-un interviu pentru BBC, acesta a afirmat ca se asteapta ca guvernul din care face parte sa faca anuntul conform caruia a fost incheiata o intelegere formala cu Atena, in urma careia Grecia va primi “fondurile vitale” de 7,2 miliarde de euro.
Ministrul a mai spus ca in urmatoarele zile vor fi puse la punct toate datele tehnice, iar intelegerea va fi formalizata.
Acesta si-a exprimat increderea ca Grecia va putea plati catre Fondul Monetar International suma de 1,5 miliarde de euro in 30 iunie, asa cum se asteapta.
Grecia a trimis, luni, o noua serie de propuneri creditorilor internationali, presa externa scriind ca exista din ce in ce mai multe sperante ca cele doua parti vor ajunge la un acord. Miscarea facuta de eleni vine la timp pentru summit-ul organizat de urgenta la Bruxelles luni seara, pentru a discuta situatia critica in care se afla statul elen.
Presa nu a avut acces la continutul listei cu propuneri. Pana acum, punctele fierbinti au fost austeritatea in domeniu fiscal, schimbari pe piata munciu, dar si taieri si reforme in sistemul de pensii.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul grec, Alexis Tsipras, s-au intalnit luni dimineata, la Bruxelles. Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice in timpul weekend-ului cu privire la actuala criza a datoriei grecesti.
Cat despre summit-ul de luni seara, la acesta fusese anuntata psrticiparea lui Tsipras, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si liderul Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), Jeroen Dijsselbloem.
Inainte de summit, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca Grecia a facut luni “primele sale propuneri reale dupa numeroase saptamani”. “Astazi vreau ca toate cartile sa fie pe masa”, pentru a “opri jocul de poker politic”, a mai spus acesta dupa o intrevedere cu premierul grec Alexis Tsipras.
Tusk a afirmat ca se doreste evitarea “celui mai pesimist scenariu, care inseamna un ‘Grexit’ (o iesire a Greciei din zona euro – n.red.) incontrolabil si haotic”.
In absenta unui acord pana la finalul lunii iunie, Atena ar putea ajunge in incapacitatea de a-i plati Fondului Monetar International (FMI) transa de circa 1,5 miliarde de euro in cadrul unui contract de creditare.
Duminica, ministrul de stat in guvernul elen Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei in relatia cu creditorii internationali, a estimat ca o continuare a asistentei financiare din partea Fondului Monetar International pentru Grecia nu este de dorit.
FMI a fost chemat in ajutorul Greciei la sfarsitul anului 2009 si s-a asociat cu Comisia Europeana si BCE pentru un plan de asistenta financiara pentru Atena, care este privata de acces la pietele de imprumut din cauza enormei sale datorii publice.
ziare.com

Vezi si

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi seară că demisionează …