Friday , March 29 2024

Sivicultorii au protestat ieri în fața Guvernului

Sindicaliștii din silvicultură au protestat, ieri,  Piața Victoriei, solicitând Guvernului retragerea proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, dar și exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative.

Pe parcursul acțiunii de protest, la care au fost prezenți câteva sute de lucrători din domeniul silvic, au fost afișate pancarte cu mesaje precum “Nu vă bateți joc de pădurile României”, “Nu distrugeți locurile de muncă”, “Nu faceți experimente pe pădurile statului” și “Nu înstrăinați pădurile statului. Nu privatizați Romsilva”.
Reprezentanții Silva au reclamat faptul că Executivul a adoptat “în mare grabă”, în ultima lună a anului trecut, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, prin care toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată.

“(…) dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administrația Serviciilor de Trafic Aerian și Autoritatea Aeronautică Civilă Română este Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care administrează, în prezent, o suprafață de 3,1 milioane de hectare de păduri, pe care statul român încă le mai are în proprietate, la care se mai adaugă o suprafața de 1,1 milioane hectare păduri ce aparțin altor categorii de proprietari, pentru care Romsilva asigură administrarea și serviciile silvice pe bază de contracte”, susțin sindicaliștii.
În viziunea protestatarilor, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de SRL-uri.
Reprezentanții Federației Silva au menționat, într-un comunicat de presă, că, prin adoptarea acestei legi, “statul român este pe cale să facă încă o greșeală capitală după ce a privatizat sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producția și distribuția de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare și mașini agricole, șantierele navale și toate celelalte”, iar “interesul național este ignorat total, deși pădurile sunt incluse în Legea siguranței naționale nr. 51/1991, care prevede că orice acțiuni sau inacțiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie amenințări la adresa securității naționale”.

Anul trecut, în 21 decembrie, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a declarat că instituția pe care o conduce nu susține anumite prevederi din inițiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, în special a celor care prevăd ca activitățile economice ale regiilor să fie realizate prin societăți comerciale.
Acesta a precizat că Regia este pregătită ca, prin contribuția specialiștilor săi, să pună pe masă acest proiect propriu – Strategia de Dezvoltare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, până la sfârșitul trimestrului II din 2023.
Federația Sindicatelor Silva este organizație sindicală și profesională reprezentativă pentru sectorul silvic național, cu peste 15.000 de membri care lucrează în zona de administrare a pădurilor din România, relatează Agerpres.

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …

One comment

  1. Este deja demonstrat ca modul in care se gestioneaza in privat este 100% diferit de cel de la STAT (degeaba pe bani f buni nejustificati). Cum sa nu protesteze? Li se ia painea cea mai buna de la gura. Oare furturile de lemne din paduri nu sunt facute cu acordul padurarilor? Doar azi a scris acest ziar de 4 masini cu lemne furate care au fost interceptate. Padurarii credeti ca dormeau sau si-au luat taninul?