Tuesday , May 7 2024

Sindicat italian: Lucrătorii agricoli români, moldoveni şi marocani acceptă o plată de sclavi

sclavi

Lucrătorii agricoli italieni din Mantova (nordul Italiei) nu acceptă o plată de ”sclavi”, aşa cum sunt forţaţi să facă românii, moldovenii şi marocanii care sosesc în Italia prin sistemul cotelor stabilite de decretul privind fluxul de imigranţi şi care primesc între 2,5 şi 5 euro pe oră. Acuzaţia a fost lansată la o reuniune a sindicatului ”Confederazione Generale Italiana del Lavoro” (CGIL), relatează La Repubblica.

Dacă se va aplica contractul care prevede plata de 8,58 de euro brut pe oră, mulţi italieni vor sta la coadă pentru a planta pepeni verzi, pepeni galbeni şi dovleci. ‘În 2012 am pierdut 30% în sectorul manufacturier. Numai în Mantova au existat 2.692 de concedieri, maximul istoric”, s-a mai arătat la reuniunea sindicatului.
Instituto Nazionale della Previdenza Sociale /INPS/ a primit 14.415 de cereri de ajutor de şomaj.
Prima Federaţie a Lucrătorilor Pământului a fost înfiinţată la Mantova în ianuarie 1901, iar astăzi, moştenitorii acelui sindicat spun că pentru a restabili demnitatea muncii în mediul rural şi salariile italienilor trebuie stopate ‘cotele de admisie a lucrătorilor imigranţi sezonieri’.
‘Se confirmă că sunt o înşelătorie. Servesc doar la a provoca un război între oameni disperaţi veniţi de departe. Sunt solicitate să vină în Italia multe persoane, iar apoi li se dă de lucru numai celor care costă mai puţin. Agricultura are mai multă forţă de muncă decât este necesar. Exista lucrătorii străini stabili, cei care după ce au lucrat de trei ani în sistemul cotelor au un permis permanent şi italienii înregistraţi ca şomeri, în căutarea unui loc de muncă după ce a fost concediaţi din fabrici’, au explicat Claudia Miloni şi Lorella Madaschi de la CGIL şi Vittorino Marinoni de la Anolf-Cisl /Associazione Nazionale Oltre Le Frontiere, asociaţia imigranţilor de diferite etnii; ”Confederazione Italiana Sindacati dei Lavoratori”, CISL/.
CGIL şi CISL au scris Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale, solicitând blocarea sau cel puţin reducerea cotelor, care anul trecut au fost de 1.500 şi au adus la Mantova 815 lucrători agricoli extracomunitari. Subsecretarul Maria Cecilia Guerra a răspuns că cotele din 2013 au fost deja reduse la 240, aceasta şi pentru ”a reduce abuzurile şi elimina neconcordanţa dintre solicitările întreprinderilor şi numărul de permise emis şi înregistrarea ulterioară de locuri de muncă efective’. ‘Numerele confirmă înşelătoria. În 2012 au fost depuse 1.544 de cereri pentru 1.500 de cote alocate”, declară CGIL şi CISL.
Direcţia provincială a Muncii a emis 815 de avize pozitive – şi au venit 815 lucrători -, dar permisele de muncă au fost 236 şi doar 82 de contracte semnate. Potrivit La Repubblica, cauza este o legislaţie foarte greoaie, care permite să treacă 6-7 luni între cerere şi emiterea permiselor. Există companii oneste, care oferă locuri de muncă şi locuinţe decente, dar şi infractori. La 1 martie, au fost condamnate 21 de persoane la pedepse cu închisoarea de până la patru ani jumătate şi amenzi totale de 7 milioane de euro, sub acuzaţia de asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni pentru exploatarea imigraţiei ilegale. Printre cei condamnaţi s-au numărat şi agricultori care cereau 6.000-7.000 de euro pentru o recrutare falsă la muncile agricole.
”Noi toţi am plătit pentru a veni în Italia. Mediatorul i-a dat 1.000 de euro întreprinzătorului care prezenta cererea de cote, iar apoi acesta ne-a cerut 4.000 de euro nouă”, au declarat mai mulţi muncitori agricoli marocani. La zece muncitori aduşi din Maroc, câştigul era de 30.000 de euro.
Mediatorii care aduc forţă de muncă din România, Republica Moldova şi Maroc oferă mână de lucru la preţ de chilipir. De exemplu, o anumită M., din R. Moldova, a adus 200 de muncitori. Câştigă 2 euro pentru fiecare oră lucrată de fiecare dintre oamenii ei.
Totodată, cine vrea să muncească trebuie să plătească impozit pe venitul personal din propriul salariu. Sunt persoane care încasează salariul lunar prin bancă, iar apoi returnează o parte din bani angajatorului.

Vezi si

Vremea devine mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult în următoarele două săptămâni

Vremea în următoarea lună va fi mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult …