Sfârşitul politic al lui Berlusconi: Fostul premier italian a fost EXCLUS din Parlament

reportersite
27 noiembrie 2013, 19:26

berlusconiSilvio Berlusconi a declarat că miercuri este „zi de doliu” în Italia, cu puţin timp înaintea votului din Senat pentru excluderea sa, relatează AFP.

Senatul italian a votat, miercuri, pentru excluderea fostului premier italian Silvio Berlusconi din Parlamentul de la Roma, informează BBC online. Votul Senatului are efect imediat, mai precizează sursa citată. Berlusconi a fost acuzat de fraudă fiscală de către procurorii italieni, în urma unor anchete ale acestora privind afacerile lui derulate în special prin trustul sau de presă Mediaset. El şi-a pierdut şi imunitatea parlamentară.

Silvio Berlusconi a fost cel mai longeviv prim-ministru italian. Este un politician care a dominat scena politică din Italia timp de 20 de ani. În vârstă de 77 de ani, Berlusconi a fost ales de patru ori prim-ministru al Italiei. Primul mandat de premier l-a obţinut în urma alegerilor parlamentare din 1994, când partidul său, Forza Italia a reuşit, la trei luni după formarea sa, să obţină în mod surprinzător o majoritate confortabilă.

În 2001 a candidat din nou în alegerile parlamentare şi a obţinut un alt mandat de premier, iar până în 2006 a mai format două guverne, după care a pierdut la limită întrecerea cu adversarul său Romano Prodi.

În 2008, el a revenit la putere în urma noilor alegeri şi a sta în fruntea Guvernului, iar în noiembrie 2011 a demisionat, după ce partidul său a pierdut majoritatea în Parlament din cauza problemelor fiscale şi a crizei financiare care au afectat Italia.

„Văd că este o zi emoţionantă nu doar pentru mine, ci şi pentru voi”, le-a spus Berlusconi simpatizanţilor adunaţi în faţa reşedinţei sale din Roma.

„Este o zi de doliu pentru lege, pentru drept, pentru democraţie. Magistratura comunistă a deschis calea acaparării puterii de către forţele de stânga”, a explicat Berlusconi.

„Niciun lider politic nu a fost supus niciodată persecuţiilor pe care le-am trăit eu”, a continuat Berlusconi, precizând că se simte ca în faţa unui „pluton de execuţie”.

Senatul italian se va pronunţa miercuri pe tema propunerii de excludere a lui Berlusconi, care are de ispăşit un an de închisoare în dosarul Mediaset.