Tuesday , March 5 2024

Sentință definitivă în dosarul Colectiv: Piedone, 4 ani închisoare. Doi pompieri ISU, peste 8 ani. Un patron al clubului – 11 ani și 8 luni

Cristian Popescu-Piedone, actual primar al Sectorului 5, la data faptelor primar la Sectorul 4, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Sentința vine la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.Majoritatea pedepselor date de completul anterior au fost reduse de Curtea de Apel București, anunță HotNews.

Cea mai mare pedeapsă – 11 ani și 8 luni – a primit-o unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu, 11 ani și 8 luni închisoare.

Pedepsele definitive în dosarul Colectiv:
Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare
patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu – 11 ani si 8 luni de închisoare
patronul Clubului Colectiv Costin Mincu – 8 ani
patronul Clubului Colectiv Paul Gancea – 6 ani și 4 luni
pirotehnistul Viorel Zaharia – 6 ani și 10 luni

Pirotehnistul Marian Moise – 6 ani și 10 luni închisoare

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni.

Decizia în procesul Colectiv – încheiat în 21 decembrie 2021 – a fost pronunțată după patru amânări.

Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.

În 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone a primit atunci 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, iar cei trei patroni ai clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

Vezi si

Senat: Amplasarea radarelor trebuie semnalată șoferilor. Tinerii sub 21 de ani și începătorii nu vor mai putea conduce mașini puternice 

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia …