Friday , October 7 2022

Senatul respinge plata CAS si CASS pentru contractele part-time la nivelul salariului minim

senat vot

Senatul a respins marti, in calitate de prima camera sesizata, ordonanta de guvern privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca.
Votul din plenul Senatului vine dupa ce si Comisia de Buget-Finante a aceleiasi Camere, condusa de social-democratul Eugen Teodorovici, a adoptat un raport de respingere a ordonantei la finalul lunii trecute.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 20 iulie, o ordonanta privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, exceptie de la aceasta prevedere facand elevii, studentii si pensionarii.
La acest moment, din calculul guvernantilor rezulta ca sunt, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
Opozitia a criticat dur la vremea respectiva masura si a cerut Avocatului Poporului sa o atace la Curtea Constitutionala, lucru care nu s-a intamplat insa.
ziare.com

Vezi si

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina

Ales Bialiatski, avocat pentru drepturile omului din Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și …