Thursday , August 18 2022

Senatul pune piedica DNA: A votat modificarea prin care coruptii vor fi arestati mai greu

senat

Senatul a votat, luni, o serie de modificari la Codul de Procedura Penala, printre care faptul ca DNA va putea cere arestarea preventiva in baza unor “indicii temeinice”, nu a unor “suspiciuni rezonabile”, ca pana acum.
Amendamentul a fost propus de senatorul PC Cristiana Anghel, care a cerut si vot secret. 88 de senatori au votat in favoarea modificarilor si doar 20 de senatori impotriva.
Proiectul va merge la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Conform Digi24, modificarile au fost sustinute de senatorii PSD, in timp ce unii liberali s-au impotrivit.
Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza schimbarile, criticate anterior de Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii si Ambasada Germaniei.
Seful Executivului a spus ca s-a vazut ca modificarile s-au facut cu o “majoritate covarsitoare”, ceea ce arata ca toate grupurile parlamentare le-au sustinut.
“Ce se va intampla la Camera o sa va spunem cand va ajunge la Camera”, a subliniat Victor Ponta, care este si deputat.
Zilele trecute, DNA a remis presei un punct de vedere conform caruia initiativa de modificare a Codului de Procedura Penala ar urma sa diminueze semnificativ eficienta institutiei, urmand totodata sa afecteze sever statutul procurorilor in sistem.
“Cu referire la propunerea legislativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala initiata de mai multi deputati, Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar”, se arata intr-un comunicat al DNA.
ziare.com

Vezi si

Grevă la TAROM începând cu 23 august. Niciun avion nu va decola trei ore pe zi, între 4:00 și 7:00

Sindicatul Unit TAROM (SUT) a demarat acţiunea de strângere de semnături în vederea declanşării Conflictului …