Senatul a MODIFICAT Regulamentul după ce l-a scăpat pe DAN ŞOVA de la arestare

reportersite
31/03/15 ora:4:40pm

senatSenatul a modificat articolul din Regulament care l-a scăpat pe Dan Şova de la arestare. Plenul a decis să pună astfel Regulamentul în acord cu prevederile Constituţiei, stabilind că Senatul hotărăşte asupra cererii de reţinere şi arestare cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi. Cererea pentru arestarea lui Dan Şova nu a trecut de plen, întrucât s-a ţinut cont de numărul total al senatorilor. Decizia a fost contestată la CCR.

Plenul Senatului a validat decizia luată marţi de Comisia de Regulament care a modificat articolul 173 din Regulament, stabilind că ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi” şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii ”membrilor Senatului”.

Decizia de modificare a Regulamentului a fost luată în plen cu 109 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi o abţinere.

Astfel, pe viitor, cererile de reţinere şi arestare a unui senator vor fi aprobate cu voturile majorităţii senatorilor prezenţi şi nu cu jumătate plus unu din voturile tuturor senatorilor, aşa cum era reglementat până acum în Regulament.

Senatorii au pus astfel în acord art.173 din Regulamentul Senatului cu Constituţia României. Pe noua variantă, cererea DNA de arestare a lui Dan Şova ar fi fost aprobată in plenul Senatului.

Votul de miercuri în cazul Vâlcov se va da pe noul Regulament. În ceea ce priveşte votul în cazul Dan Şova, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu se mai poate face nimic.