Saturday , December 3 2022

Senatul a decis: Ion Ariton poate fi URMĂRIT PENAL. Varujan Vosganian scapă de urmărirea penală

ariton-vosganian

Senatorii au aprobat, joi, prin vot, cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a senatorului Ion Ariton. În ce-l priveşte pe Varujan Vosganian, senatorii au decis să nu permită urmărirea sa penală. Este a doua oară când Senatul respinge cererea procurorilor în ce-l priveşte pe liberal.
Senatorii au aprobat solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton.
Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru și 52 de voturi împotrivă o hotărâre în acest sens.
Din totalul de 168 de senatori, doar 137 și-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.
Senatorii nu au permis însă urmărirea penală a lui Vosganian.
Înainte de vot, Vosganian a ţinut un discurs lung în apărarea sa, afirmând că toate acţiunile sale ca ministru al Economiei au fost legale. “Deciziile au fost pur politice, cu acordul şi sprijinul Guvernului. Nu au o dimensiune penală, nu sunt infracţiuni şi nu pot constitui temei pentru o urmărire penală. Sunt decizii de politică economică”, a declarat Vosganian.
Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil, marți, cu majoritate de voturi, cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Economiei Ion Ariton și Varujan Vosganian.
Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.
De asemenea, Tiberiu Nițu a trimis Senatului și cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale față de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz.
 
 

Vezi si

Recomandări ANPC de Moş Nicolae: Achiziţionaţi dulciuri şi jucării numai din magazine specializate!

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor să achiziţioneze …