Saturday , April 20 2024

Șeful serviciului secret de la Chișinău: Este „un risc real și foarte înalt” ca Federația Rusă să atace Republica Moldova în prima parte a lui 2023

Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, consideră că riscul invaziei Rusiei asupra teritoriului Republicii Moldova rămâne și se poate concretiza încă din 2023, dar acest lucru va depinde de cursul ostilităților din Ucraina. Informația extrasă dintr-un interviu acordat TVR Moldova a fost rapid preluată de media ucraineană. „Întrebarea nu este dacă Federația Rusă va lansa o nouă ofensivă în direcția teritoriului Republicii Moldova, ci când se va întâmpla: dacă la începutul anului, în ianuarie, februarie, sau mai târziu, în martie, aprilie”, a spus şeful serviciilor speciale moldoveneşti.

De fapt, așa cum apăruse o imagine în prima parte a anului pe o hartă expusă de dictatorul belarus Alexandr Lukașenko, miza o constituie cel puțin Transnistria care este, oficial, teritoriul Republicii Moldova și care, înțesat de ruși, ar constitui un bun prilej pentru Federația Rusă de a continua lupta în Ucraina. „Judecând după informațiile pe care le avem, Rusia poate merge mai departe pentru a crea un coridor cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Moldovei. Atunci se va putea spune cu claritate că da, intenționează să ajungă aici, să se conecteze. Putem discuta despre ce va urma, despre intențiile lor față de Chișinău, dar acesta este un risc real și foarte înalt”, a adăugat el. Alexandru Musteață a reamintit că regiunea transnistreană găzduiește cel mai mare depozit de muniție din Europa păzit de ruși, iar o ipotetică invazie rusă a Moldovei ar putea fi legată de utilizarea acestor muniții într-o eventuală confruntare militară. Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară

În media ucraineană se ține cont de faptul că, ulterior, Serviciul de Securitate și Informații al Republicii Moldova a publicat un comentariu în care clarifică cuvintele liderului său. „Directorul SIB a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru către regiunea transnistreană rămâne actual și astăzi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse în această direcție ar putea avea loc încă din 2023. Implementarea depinde și de evoluția evenimentelor din războiul din Ucraina”, se arată în comentariu. Unul din scenariile care au fost luate în calcul în republica Moldova este cel de a apela la România pentru ajutor în cazul în care conflictul din Ucraina se va extinde pe teritoriul său, iar relațiile cu Federația Rusă se vor deteriora.

Ulterior, poate pentru a calmă situația, mai mulți analiști militari din Republica Moldova au încercat să mai edulcoreze declarațiile șefului SIS spunând că acesta se referea la teritoriul Transnistriei care este ocupat ilegal de Federația Rusă, dar că și așa nu este sigur că rușii vor putea crea un coridor spre Transnistria deoarece armata ucraineană care este în contraofensivă nu ar permite acest lucru. Nu este de neglijată faptul că astfel de afirmații au fost făcute tocmai în ziua în care ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a vizitat Chișinăul și a avut întrevederi cu omologul său Nicu Popescu și cu președintele Maia Sandu.

Media din Ucraina însă lua în calcul un scenariu în acest sens și, la sfârșitul lunii iunie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat public faptul că Ucraina va răspunde tentativelor de lovitură de pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute. Iar Chiril Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR-MO), a spus că Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova la dezocuparea teritoriului Transnistriei. (D.P.)

 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …