Friday , March 29 2024

Şeful DGA şi adjunctul IPJ Prahova, săltaţi de DNA, pentru şantaj şi luare de mită

DNA

Şeful DGA Pahova, Constantin Ispas, şi adjunctul şefului IPJ Prahova, Adrian Rădulescu, au fost aduşi la sediul DNA Ploieşti pentru audieri, fiind acuzaţi de luare de mită şi şantaj, anunţă Realitatea TV. Procurorii mai audiază şi un ofiţer de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) din judeţ. Constantin Ispas ar fi primit, în mod repetat, de la două persoane, sume importante de bani pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de Poliție implicați în soluționarea unui dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârșirea de către cei doi a infracțiunii de evaziune fiscală.
Luni, 11:10, la sediul DNA Ploieşti a fost adus de jandarmi Adrian Rădulescu, adjunctul şefului IPJ Prahova. Surse judiciare susţin că Rădulescu era în concediu, fiind ridicat de acasă de jandarmi. El va fi audiat de procurorii DNA, ca şi şeful serviciului Anticorupţie Prahova, Constanin Ispas, în legătură cu posibila protecţie oferită unor afacerişti prahoveni cu probleme penale, scrie Observatorul de Prahova.
Pe de altă parte, Constantin Ispas, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 11:00.Surse judiciare au declarat pentru observatorulph.ro că Ispas ar fi furnizat informaţii secrete din dosarele instrumentate de poliţişti unor afacerişti cu probleme penale, asigurându-i că va face tot ce depinde de el ca acestea să fie soluţionate favorabil. Acesta ar fi luat mită şi ar fi apelat la şantaj.
Emanuel Saghel, ofiţer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), a fost adus de jandarmi la sediul DNA Ploieşti, în jurul orei 11:20, precizează aceeaşi sursă. El va fi audiat de procurorii anticorupţie cu privire la protecţia pe care ar fi acordat-o unor afacerişti cu probleme penale, într-un dosar în care mai sunt vizaţi şeful SGA (Serviciul Anticorupţie Prahova), comisar şef Constantin Ispas, respectiv adjunctul şefului IPJ Prahova, Adrian Rădulescu.
Potrivit surselor citate, din anul 2011 și până în prezent Ispas a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de o firmă la care acționar unic și administrator figurează fiul său, Mihai Constantin Ispas, scrie Agerpres.
De asemenea, în vara anului 2012, în calitate de șef al SJA Prahova, Ispas i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă o percheziție domiciliară dispusă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. Totodată, în perioada 2010-2014, Ispas, folosindu-și influența asupra unor funcționari cu atribuții de control din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești — Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova și Gărzii Naționale de Mediu — Comisariatul Județean Prahova, a intervenit pentru protejarea activității comerciale prezumtiv ilicite derulate de administratorul unor firme, încasând periodic diverse sume de bani, prin intermediul unor societăți controlate de fratele său, Ion Ispas, și fiul său, Mihai Constantin Ispas, menționează sursele citate.
Pentru a da o aparentă legalitate plăților, au fost înregistrate în evidențele contabile documente reprezentând operațiuni comerciale fictive privind prestarea unor servicii între părți, acte de comerț care în realitate nu au avut loc. De asemenea, șeful SJA Prahova este acuzat că, în calitate de șef al SJA Prahova, ar fi pretins și primit câte 10.000 euro, în două tranșe, de la un denunțător, căruia i-a cerut și să dea un ajutor financiar unei societăți controlată de un apropiat al său, constând în acordarea unui împrumut de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunțătorului, pentru care prețul de 400.000 euro nu a fost achitat în realitate de apropiatul său.
Conform surselor citate, în schimbul acestor pretenții Ispas s-a angajat să îl determine pe ofițerul coordonator din cadrul BCCO Ploiești, comisarul șef Saghel Emanuel, să instrumenteze dosarul penal înregistrat la DIICOT Ploiești, având ca obiect activitatea desfășurată de societatea denunțătorului, astfel încât să se creeze o situație favorabilă celui cercetat în cauza penală respectivă. Totodată, în perioada anilor 2010 — 2013, Constantin Ispas l-ar fi determinat, în mod repetat, pe administratorul unei firme să creeze avantaje materiale societății comerciale administrată de o persoană din cercul său relațional, iar în schimbul acestor intervenții, șeful SAJ Prahova a primit diverse foloase materiale, între care sume de bani, libertatea de alimentare a autoturismului său cu motorina din parcul auto al firmei controlate de apropiatul său, sau achitarea costurilor unui concediu pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, susțin sursele citate.
Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Constantin Ispas, a fost adus, luni dimineață, la sediul DNA Ploiești, acesta fiind flancat de lucrători de la trupele speciale. Conform unor surse judiciare, acesta este cercetat pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă.
 
 

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …