Wednesday , February 1 2023

Şeful CJ Brăila, Bunea Stancu, a fost RETINUT de DNA Galaţi

bunea-stancu

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, adus, joi seară, la sediul DNA Galaţi, pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, fiind vizate licitaţii pentru contracte pe bani publici, a fost reţinut vineri dimineaţă.
Alături de şeful CJ Brăila, au mai fost reţinuţi de procurorii anticorupţie în acest dosar Florin Mija şi Nicolae Moisiu, funcţionari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.
Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009 – 2010, inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin şi Moisiu Nicolae şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.
Modul în care au fost organizate şi s-au derulat licitaţiile în perioada de referinţă a condus la situaţia ca un număr de trei societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Judeţean Brăila, fiind practic singurele firme care participă şi câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.
În situaţia în care existau şi alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau “anumite” condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, în mod inevitabil, a condus la câştigarea procedurilor respective, arată procurorii DNA.
De altfel, la una din firme Bunea este, în mod indirect, acţionar, mai spun procurorii.
Totodată, la această situaţie s-a ajuns din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar şi gestionării ineficiente a bugetului local de către preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea şi calitatea de ordonator principal de credite.
Potrivit DNA, urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii menţionaţi s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei şi vătămarea intereselor legitime ale agenţilor economici care au participat la procedurile de achiziţii publice şi au fost descalificaţi în mod discriminatoriu.
Cei trei inculpaţi urmează a fi prezentaţi, vineri, Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DNA au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii: Georgel Ghenea, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Ionică Popescu şi Ionel Puşcă, funcţionari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
De asemenea, sunt urmăriţi penal Vasile Soare şi Cristian Cătălin Stăncic, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, şi Camelia Bratu, Cornel Grigore şi Gheorghe Ciudatu, diriginţi de şantier, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Aceştia din urmă, în calitate de diriginţi de şantier, au avizat situaţii de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deşi procesele verbale de recepţie a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Vezi si

Pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii un an li se vor restitui sumele

Calculele ministerului de finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți …