Sunday , June 16 2024

Șefii DNA și SIE, chemați la Cotroceni

ungureanu-kovesi

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că i-a chemat pe șefii DNA și SIE la Palatul Cotroceni pentru discuții, în urma „conflictului de comunicare” dintre cele două instituții. Șeful statului a spus că în urma acestor discuții conflictul dintre DNA și SIE a fost rezolvat.
„Această situație care a apărut se datorează, probabil, unei comunicări suboptimale și pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat în această dimineață pe amândoi. Am avut o discuție cu Laura Codurța Kovesi și cu Răzvan Ungureanu. A fost o discuție constructivă, s-au lămurit lucrurile și în continuare urmează ca ei să găsească soluții la probleme împreună, să lămurească neînțelegerile între cele două instituții. Consider că problema s-a rezolvat”, a spus Klaus Iohannis.
Întrebat pe cine consideră vinovat pentru această situație, președintele a evitat să răspundă și în schimb a spus „poate are și altcineva o întrebare”.
Șefa DNA a criticat, miercuri, Serviciul de Informații Externe (SIE) pentru lipsă de colaborare. Laura Codruţa Kovesi a spus că, de trei ani, SIE nu a mai furnizat informaţii DNA, în condițiile în care de la SRI, spre exemplu, a primit 90 de sesizări din partea SRI doar în anul 2015.
„Nu pot să îmi explic de ce de la SIE în ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu să cred că ofițerii SIE nu au informații. În 2015, din 5988 de dosare, 90 au avut la bază sesizari SRI, 22 au avut la bază sesizări DIPI (MAI) și 4 de la Direcția de Informații a Armatei, însă de la SIE nu am avut nici o informare”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Șefa DNA a atras atenția că această lipsă de colaborare continuă în condițiile în care mulți dintre inculpații anchetați de procurorii anticorupție își deschid conturi în străinătate sau există firme străine anchetate în țările lor pentru mita dată în România.
Kovesi a precizat că și acest serviciu are obligația de a trimite informări atunci când în activitățile pe care le desfășoară sesisează fapte penale.
Serviciul de Informații Externe i-a răspuns, printr-un comunicat de presă, procurorului-șef al DNA. SIE a sugerat că procurorul-şef nu înţelege specificul activităţii acestui serviciu. Reprezentanţii SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate sau conturile şi achiziţiile lor, se arată în comunicat.
digi24.ro

Vezi si

Un român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac, în Congo. MAE: „Evitați orice călătorie!”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, că un român și-a pierdut viața și alți doi …

error: