Saturday , December 4 2021

Sefa FMI a fost trimisa in judecata pentru o afacere de 400 de milioane de euro

Curtea de Casatie din Franta a decis, vineri, ca directorul general al FMI, Christine Lagarde, trebuie sa fie judecata pentru rolul avut in despagubirea de 400 de milioane de euro acordata de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie in 2008.
christine-lagarde

La momentul respectiv, Christine Lagarde ocupa functia de ministru de Finante al Frantei.
Curtea a respins un apel intentat de Lagarde impotriva unui ordin judecatoresc din decembrie, de judecare a sa la Curtea de Justitie a Republicii, un tribunal special la care sunt judecati ministrii pentru fapte comise in timpul mandatului.
Lagarde este acuzata de neglijenta care a creat conditiile pentru plata despagubirii catre Bernard Tapie.
Astfel, Lagarde nu a reusit sa blocheze procesul de arbitraj in 2008, care a pus capat unei dispute vechi dintre fosta banca de stat Credit Lyonnais si Tapie, om de afaceri si sustinator al fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy.
Tapie a incasat o despagubire de circa 285 de milioane de euro, dar o curte de apel i-a ordonat ulterior sa ramburseze banii. El a contestat si aceasta decizie, dar procesul este inca in derulare.
Omul de afaceri a dat in judecata statul pentru a primi despagubiri, dupa ce si-a vandut participatia la compania Adidas catre Credit Lyonnais, in 1993. El a sustinut ca banca l-a inselat intrucat ulterior a vandut participatia cu un pret mult mai mare.
In pofida acestui caz, Lagarde a fost reconfirmata la conducerea FMI, pentru un al doilea mandat de cinci ani.
Acuzatia de neglijenta in folosirea fondurilor publice poate fi pedepsita cu maxim 1 an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

Vezi si

Aproape 1.500 de cazuri noi de COVID în România și 131 de decese

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.490 de cazuri noi de COVID în …